Nešpor: Ani zástupy mrtvých některé lidi od pití pochybného alkoholu neodradí

15.09.2012 4:50

Pro člověka závislého na alkoholu je podle psychiatra a odborníka na léčbu alkoholově závislých Karla Nešpora vždy nejdůležitější to, aby se tychle něčeho napil a svou závislost tak utišil. "Na nějaká doporučení vlády tak takový člověk nedbá. Pije totiž jen ten alkohol, který je zrovna k dispozici,“ řekl Nešpor ParlamentnímListům.cz.

Nešpor: Ani zástupy mrtvých některé lidi od pití pochybného alkoholu neodradí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Podle primáře psychiatrické léčebny v Praze Karla Nešpora mohou zástupci vlády kvůli otravám metylalkoholem říkat cokoliv, dávat jakákoliv doporučení na vyvarování se pití tvrdého alkoholu, ale na lidi, kteří jsou na alkoholu závislí, příliš tato slova neplatí. Nezafunguje na ně tedy ani léčba šokem, tedy zástupem mrtvých po požití metylalkoholu.

„Problém je v tom, čemu se říká česky bažení, anglicky craving, což je zvláštní duševní stav, který se podobá stavu nemocných a který oslabuje schopnost myšlení a soustředění a zhoršuje paměť. Ten člověk, který silně baží po alkoholu, tak silně pochybuji, že si vezme slova ministra zdravotnictví k srdci,“ řekl Nešpor ParlamentnímListům.cz s tím, že pokud je člověk na alkoholu závislý, je pro něj zejména důležité, aby svou závislost utišil.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

„Takový člověk potom pije ten alkohol, který je zrovna k dispozici,“ uvedl dále Nešpor a znovu shrnul, že tedy morální apel na konzumenty alkoholu příliš nefunguje.

Funguje to jen u těch, co vypijí méně

Podle něj má sice smysl zákaz stánkového prodeje, ovšem apely ministra zdravotnictví na to, vyhýbat se nyní konzumaci alkoholických nápojů s nejasným a nezaručeným původem, prý zafunguje jen u té části veřejnosti, která je málo riziková a která toho vypije méně, než ti nejrizikovější lidé.

„Alkohol může navodit těžké návykové stavy, ale pijí víc i lidé, kteří jsou závislostí na alkoholu ohroženi. Samozřejmě člověk, který se napije alkoholu jednou za týden, tak tam je i z hlediska statistického, šance, že se napije i metanolu, nepoměrně menší. Pro takového člověka také nebude problém si koupit alkohol vyšší cenové kategorie," uvedl Nešpor a upozornil, že není možné uvést, který druh alkoholu kdo pije nejčastěji. Záleží prý na společenském postavení lidí a finančních možnostech. Podle něj se jej ale již novináři táží na to, jak je možné, že zhruba polovina z těch otrávených jsou ženy.

„Ten ženský organismus je zranitelnější, takže stačí k otravě daleko menší dávka, a proto na ně alkohol působí i rychleji. Ženy, které pijí alkohol často, či jsou na něm závislé, tak často pijí o samotě. Muž se naopak do deliria propíjí veřejně v hospodě. Stydlivost u žen za to, že pijí, je pak při takového otravě hodně důležitá, neboť v takovém případě může pomoc přijít pozdě,“ pronesl Nešpor.

Alkoholici? Za to by mne mohli zažalovat

„Já bych ale nerad cokoliv bližšího říkal k těm otráveným. Nevím totiž, zda jsou závislí, či jen tzv. sváteční pijáci, já jsem je nevyšetřil. Nemůžu proto vyprávět o dvaceti otrávených v Česku, neboť, kdyby mne někdo z nich či někdo z jejich blízkých zažaloval, že z něj dělám alkoholika, tak bude mít pravdu. Jenom říkám to, že jestliže někdo pije alkohol pravidelně, bude mít nejspíše bažení, a jestliže má někdo bažení, tak má i oslabenou paměť a soustředění,“ zopakoval.

Následně vyjmenoval základní příznaky závislosti na alkoholu. Je jich šest a pokud jsou v průběhu asi jednoho roku alespoň tři přítomné, je vysoce pravděpodobné, že je osoba závislá na alkoholu. Prvním kritériem je již zmiňované bažení – craving. Za druhé to je zhoršené sebeovládání. Pak následují odvykací tělesné potíže (tzv. absťák) po vysazení alkoholu. Při čtvrtém stupni jde o zvyšování tolerance a pátém o zanedbávání zájmů. Nakonec osoba pokračuje v pití alkoholu navzdory nepříznivým následkům, o kterých ví. „Uvedená kritéria mají velice blízko ke kritériím Světové zdravotnické organizace (WHO) v Mezinárodní klasifikaci nemocí,“ řekl Nešpor.

Pili kdysi alkoholové roztoky

Pokud si on jako lékař pamatuje, tak taková epidemie otravy metanolem podle něj dosud v Česku nebyla. „Na nic takového si nevzpomínám. To, že lidé pijí různé roztoky alkoholu, které nejsou učeny k užívání, tak to není věc nová. Já ty přípravky ale samozřejmě nebudu pro veřejnost jmenovat, bylo by to návodné. Je ale jisté, že roztoky alkoholu, které nejsou určeny k pití, tak někteří lidé zneužívali již dříve," zmínil.

Podle něj je ale hrozivá jedna věc, a tou je fakt, že skutečně Česká republika patří ke státům s nejvyšší spotřebou alkoholu v Evropě. Proto musíme do budoucna počítat i s tím, že budeme mít velké problémy, pokud alkoholismus v Česku nesnížíme.

„Otrava metylalkoholem - jakkoliv je to dramatické a bolestné - tak zabije podstatně méně lidí, než při haváriích. Kolik lidí v ČR umírá na cirhózu, na vnitřní krvácení? I domácí násilí se děje většinou pod tíhou alkoholu. Nebo se objeví hromadná bouračka, kterou zavinil opilý řidič. Alkohol navíc snižuje imunitu. Česká republika si tak sama dělá velké problémy, což bude mít následky nejen zdravotní. Je třeba se na to podívat v širších souvislostech,“ uvedl dále lékař a zdůraznil, že máme stále nejvíc mladých lidí a školáků, kteří alkohol užívají, a to je velmi alarmující.

Od 6. září, kdy se objevila první oběť metanolu, stoupl počet mrtvých na 19, u několika dalších úmrtí se čeká na potvrzení příčiny. I počet lidí otrávených metylalkoholem stále stoupá. „Za posledních 24 hodin bylo nově přijato pět pacientů. Z toho tři pacienti byli hospitalizováni ve Slezské nemocnici v Opavě. Jeden v Městské nemocnici v Ostravě a jeden ve Zlíně,“ informoval v pátek po jednání krizového štábu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Průřez statistikou pak ukazuje, že oběťmi jsou většinou starší lidé, kteří levný alkohol konzumují, paradoxně ale mezi nimi nejsou lidé z nejnižší sociální skupiny. Překvapující pak je velké procento žen, z devatenácti obětí je jich osm.

Podle nařízení vlády se od pátečního večera nesmí tvrdý alkohol (od 20 %) prodávat nejen ve stáncích, ale i v obchodech, restauracích ani hotelech. Zmizet musel i z výkladních skříní, v barech by neměl být vystaven. Jinak hrozí provozovatelům až třímilionová pokuta.

Zákaz by mohl trvat i několik týdnů. Obchodní řetězce začaly okamžitě stahovat alkohol z prodeje, zákaz respektují i oslovení provozovatelé restaurací.

Pět obviněných

V souvislosti s otravami dosud čelí obvinění 11 lidí. Policie pak v pátek obvinila dalšího muže. Má jít o nelegálního výrobce ze Zlínska, u něhož se v nelegálním skladišti našly lihoviny s jedovatým metanolem. Policisté zde odhalili míchárnu, stáčírnu a zároveň sklad pančovaných lihovin. Zabavili tady i 500 lahví a padělky etiket. Muž, který v garáži míchal a stáčel do lahví alkohol s obsahem metanolu, již čelí obvinění. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení. Už také obvinili provozovatele místní večerky, kde lidé otrávení metanolem alkohol zakoupili.

Několik nebezpečných lahví mohou mít ještě lidé u sebe doma. Policisté proto varují před konzumací těchto lihovin. Na falešných etiketách jsou převážně nápisy Lašský tuzemák, Extra jemná vodka Lunar, Albánská borovička a Meruňka.

V nejpostiženějším Moravskoslezském kraji už lékaři mohou pacientům otráveným metylalkoholem nasadit speciální lék. Jde o šetrný protijed, který do Česka přivezl norský toxikolog. Podávat se má novým pacientům jako první pomoc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…