Normalizace byla stinná stránka našich dějin, tvrdí komunista

16.12.2012 19:45

ROZHOVOR Politické procesy a združstevňování v 50. letech minulého století představuje stinné stránky naší minulosti. Stejně tak období normalizace. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Zdeněk Švec (nestr. za KSČM), který se stal novým náměstkem hejtmana pro školství v Olomouckém kraji.

Normalizace byla stinná stránka našich dějin, tvrdí komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Fakt, že obsadil tuto funkci vyvolal mezi lidmi obavy z možného šíření ideologie. To však Švec odmítá a tvrdí, že školy musí být apolitické.

Jak se díváte na fakt, že se 400 lidí podepsalo pod peticí proti KSČM v čele krajského školství? Znepokojuje vás tato odmítavá reakce?
Oficiální verzi petice jsem prozatím neobdržel. Informaci mám ze sdělovacích prostředků. Současný stav volených politických funkcí je výsledkem svobodných demokratických voleb. Vždy bude existovat určitá skupina, v našem případě menšina, nespokojených, což je naprosto přirozené.

V případě, že dojde v Olomouci k podobným protestům jako v jižních Čechách, byl byste ochoten rezignovat na svoji funkci?
Post náměstka hejtmana v souvislosti s touto peticí nemíním opustit. Pokud rozhodnou zastupitelé Olomouckého kraje o mém odvolání z této funkce, rozhodnutí se podřídím. Jsem přesvědčen, že v demokratické společnosti se menšina podřizuje většině, nemůže tomu být naopak.

Signatáři petice se obávají zejména toho, že budete uplatňovat ideologii v regionálním školství. Co soudíte o těchto jejich obavách?
Pokud se signatáři petice obávají, že budu uplatňovat ideologii v regionálním školství, tak neznají princip vzdělávacího systému škol. Školy mají zpracovány ŠVP (školní vzdělávací programy) na základě RVP (rámcových vzdělávacích programů), které určují školám základní závazné parametry pro tvorbu ŠVP. Mezi základní parametry patří počet vyučovacích hodin, skladba všeobecně vzdělávacích předmětů a obsahová náplň jednotlivých předmětů. ŠVP  jsou kontrolovány ČŠI (Českou školní inspekcí), orgánem zřizovaným MŠMT, který je nezávislý na krajích. ČŠI provádí kontrolu výchovně vzdělávacího procesu v souladu s platnou legislativou (školský zákon, ŠVP, apod.…).

Školy musí být ze zákona apolitické. Za výchovně vzdělávací proces jsou přímo odpovědní učitelé jednotlivých předmětů, třídní učitelé a ostatní pedagogičtí pracovníci, kteří jsou zaměstnanci školy – samostatného právního subjektu. Komplexně za VVP na dané škole odpovídá ředitel školy.

Objevil jste po vašich předchůdcích nějaké kostlivce ve skříni? Co chcete ve svém resortu změnit?
Žádní kostlivci na mě ze skříně zatím nevylezli. V nadcházejícím volebním období chci pohlížet na vzdělávací soustavu v našem kraji jako na celek. Chci podporovat spolupráci s vysokými školami v regionu. Pokud se týká středních škol, mojí prioritou bude, že vzdělávací nabídka bude odpovídat požadavkům žáků a rodičů, trhu práce. Chci spolupracovat se všemi sociálními partnery.

Zaměřím se na učňovské školství. Budu podporovat poskytování učňovských stipendií žákům vybraných učebních oborů v souladu s požadavky trhu práce. Zasadím se o rozvoj technických oborů na SOŠ poskytující vzdělání v oborech ukončených maturitní zkouškou. Strukturu a kapacitu vzdělávacích oborů budu projednávat v poradních orgánech kraje a při otevírání nových učebních a studijních oborů budu klást důraz na uplatnitelnost absolventů na trhu práce.

Uvažuje se v Olomouckém kraji třeba o slučování či zavírání některých škol? Jakých zařízení by se tento krok případně mohl týkat?
Budu citlivě přistupovat k organizačním změnám v důsledku demografického poklesu, nabídka a dostupnost středoškolského vzdělávání musí být zachována.

Mohlo by zavedení školného na vysokých školách a větší investice do vědy, výzkumu a inovací přispět ke zvýšení prestiže našich vysokých škol a uplatnění jejich absolventů na trhu práce?
Zvýšení prestiže vysokých škol, dle mého názoru, lze dosáhnout pouze zkvalitněním vyučovacího procesu, který je závislý na materiálně technickém zázemí a na kvalitě pedagogických pracovníků. Uplatnění absolventů VŠ na trhu práce bude čím dál tím obtížnější z důvodu rozvoje moderních technologií. Chci podotknout, že kraje nejsou zřizovateli VŠ.

Jak se díváte na 50. léta a normalizaci v Československu? Co se v těchto letech s ohledem na dnešní situaci udělalo prospěšného a s čím naopak nesouhlasíte? Jste ochoten se jako kandidát KSČM za některé křivdy omluvit?
Pod pojmem 50. léta (narodil jsem se v roce 1955) se mi vybaví politické procesy, združstevňování, pod pojmem normalizace prověrkové komise – odvolávání pracovníků z funkcí, zákaz výkonu určitých povolání na základě rozhodnutí v tzv. prověrkových komisích. Tato období dle výše uvedeného považuji za stinné stránky naší historie a nemohu s tím, co se dělo, souhlasit. Nesouhlasím také s uzavřením hranic, izolací od západních států a dosazováním straníků do vedoucích funkcí namísto odborníků. Za spáchané křivdy by se měl omluvit ten, který je způsobil. KSČM se již několikrát za 50. léta, normalizaci omluvila – dokonce i na ustavujícím zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje.

A co se v uvedených obdobích vykonalo užitečného?
V 50. letech dochází k rozvoji strojírenské výroby, výstavbě vodních a tepelných elektráren, k elektrifikaci železniční dopravy, elektrifikaci venkova. V 70. letech minulého století vzniká významné dílo – jaderná elektrárna DUKOVANY, dochází také ke zvýšení porodnosti v důsledku státní podpory rodin s více dětmi.

Na závěr chci ještě dodat, že dějiny nezačínají v roce 1948 a nekončí v roce 1989. Ve všech vývojových etapách jsou vždy věci dobré i špatné. Není vše černé nebo bílé. 

Ing. Zdeněk Švec je absolventem Vysoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni. Po základní vojenské službě pracoval v národním podniku MEZ Mohelnice jako konstruktér, poté jako technolog. Od roku 1981 až do jeho letošního zvolení do funkce náměstka hejtmana za KSČM pracoval jako středoškolský učitel, pak jako zástupce ředitele na středním odborném učilišti. Od roku 2000 do roku 2005 vykonával funkci ředitele a jednatele městské teplárenské společnosti. Také v tomto období externě vyučoval na středním odborném učilišti. Od roku 1990 až doposud je nepřetržitě zastupitelem města Mohelnice. Je mu 57 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…