Odstranění hlavy. Primitivní zabití. Psychiatr o podříznutém soudci

09.07.2012 22:43

Soudce Krajského soudu v Ostravě Miloslav Studnička je mrtev. Podle informací České televize byl nalezen s podříznutým hrdlem ve své chatě. Kriminalisté vyšetřují, jestli šlo o sebevraždu nebo násilný čin. A jestli souvisel s výkonem soudcovské profese. Miloslav Studnička mimo jiné odsoudil k výjimečným trestům tzv. vítkovské žháře.

Odstranění hlavy. Primitivní zabití. Psychiatr o podříznutém soudci
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jak byl soudce Studnička zabit, když choval zhruba 13 psů? To je otázka, která se skloňuje s okolnostmi vraždy. Druhá otázka je, jak souvisí smrt soudce Studničky jeho činností. Oboje se zatím šetří a nejde na to najít jednoznačná odpověď.

„Způsob, jakým byl Studnička zabit, je spíš afektivní. Odstranění hlavy a silné krvácení je spíše primitivním způsobem zabití. Není to v našich kruzích nic rituálního, spíš jde o afektivní a pudové jednání,“ vysvětluje ředitel Psychitraické léčebny v Bohnicíhc Martin Hollý.

Podřezání a pobodání je velice zřídkavý způsob sebevraždy, upozorňuje psychiatr

Podle něj proti sebevraždě mluví pořezání a podřezání.  To prý nepatří mezi nejčastější způsoby sebevraždy. „Sebevrazi takový způsob volí v případě klinické deprese,“ upozorňuje lékař.

„Samozřejmě práce soudce způsobuje vysokou stresovou zátěž, ale je to hodně spekulativní,“ nechce soudit Hollý.

Soudci si tlak připouštět nesmějí, nemohli by pak soudit, upozorňuje jeden z nich

Pro soudce v Česku by byla smutná zpráva, kdyby se zjistilo, že Studničkova smrt souvisela s jeho profesí. Přestože by v České republice šlo o první případ, ze zahraničí jsou vraždy soudců jako odveta za jejich práci, známé.

„Soudci si připouští, že se něco takového může stát, ale kdyby na to měli myslet, tak by nemohli soudit,“ upozorňuje člen Soudcovské unie Petr Franc. Podle něj si soudci mohou stejně jako jakýkoliv jiný občan ČR zažádat o policejní ochranu. Dokonce i u nás této možnosti prý několik jeho kolegů využilo. Vždy v případech, kdy jim byl vyhrožováno odsouzeným, že si najmou někoho na odstranění dotyčného soudce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…