Omezit volební právo! Rázný podnikatel od Jílkové buší do příživníků na státu

25.03.2013 4:33

Úspěšný podnikatel a autor řady motivačních knih Ivo Toman nedávno vystoupil v pořadu ČT Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Jeho slova vzbudila ostře pozitivní i negativní reakce. Teď v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz podrobněji mluví o problému nezaměstnanosti a státního dluhu.

Omezit volební právo! Rázný podnikatel od Jílkové buší do příživníků na státu
Foto: ivotoman.cz
Popisek: Podnikatel Ivo Toman

Toman v debatním pořadu mimo jiné uvedl, že sice ne všichni, ale velká část nezaměstnaných jsou pouze sociální přísavky. Zmínil, že místo, aby byli vděční za podporu z daní pracujících, jen nadávají a ve středověku by umřeli hlady.

Peníze se vezmou schopným a dají se neschopným

Podle Ivo Tomana je ale v současné době více než nezaměstnanost větším problémem zadluženost. „Díky tomu, že stát musí spoustu peněz dávat na splátky úroků, chybí peníze jinde. Dalším problémem je přerozdělování peněz z evropských dotací. Praxe je taková, že těm co umí tvořit, se peníze vezmou a předají se do fondu, z fondu se přerozdělí těm, kteří je neumí vytvořit nebo se přímo rozkradou,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz podnikatel.

Zmínil, že se obecně uvádí, že v České republice se během jednoho roku rozkrade přibližně sto miliard korun, což je údaj, který ve své knize „Nahá pravda“ publikovali ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora.

„Přerozdělování je základní problém. Když se nechá lidem svoboda a volnost, tak systém konstruktivní destrukce (na který přišel původem český rodák Joseph Schumpeter), tedy, že se to vyřeší samo. Stalo se to i v Číně, dali jim v tom svobodu a prásk, za jednu generaci se země rozjela,“ uvádí Toman.

ČSSD u moci dělala to, co teď kritizuje

Ten uvedl podle jeho slov obrovské problémy, které způsobují různé regulace, normy a nařízení Evropské unie. „Výsledkem je, že nezaměstnanost existuje i díky tomu, že se některá odvětví podporují. Viděli jsme to třeba na podpoře solární energie,“ konstatoval autor motivačních knih.

Nečasova vláda toho prý v tuto chvíli už moc dělat nemůže, protože nemá silnou podporu v parlamentu. Aby vláda mohla podle Ivo Tomana udělat něco podstatného, muselo by to být hodně radikální, jenže to by neprošlo přes velký odpor opozice. Paradoxem je, že když je současná opozice u moci, dělá stejně hloupé kroky, které nyní kritizuje.

„Když se zvednou daně, vybere se více peněz od schopných lidí, dá se to neschopným a ti to samozřejmě chtějí. Podívejme se ale do historie. Daně z příjmu jsou staré asi jen sto let. Zavedla to americká vláda v období zhruba od první světové války s tím, že se to mělo týkat jen bohatých. Došlo to k tomu, že zdanili bohaté, potom střední třídu a nakonec všechny. Pracovní místa se ale větším zdaněním nezískají, právě naopak,“ říká Ivo Toman.

Muslim a žid se také nedomluví…

Otázkou přístupu k daňové politice u autentické pravice a naopak levice pak přirovnává k náboženství. „Dáte-li vedle sebe křesťana a žida nebo muslima a žida, tak se prostě nemohou domluvit. Mohou se tolerovat, ale z filosofického hlediska si neporozumí,“ shrnuje.

Značná část nezaměstnaných podle Tomana místo poděkování za to, že je o ně díky pracovitosti schopných lidí postaráno, jen nadávají a s nataženou rukou chtějí ještě víc.

„Vezměte si příklad Andreje Babiše. Ten živí 29 tisíc zaměstnanců, a pokud má rodina průměrně čtyři členy, zajišťuje existenci více než 100 tisícům lidí. Místo toho, aby měl postavený pomník, je ostrakizován, nadává se na něho a tak dále. Je to jeden z posledních velkých podnikatelů, který ještě v České republice platí daně. A on má stejný hlas, jako ten nezaměstnaný, který se ani nesnaží, aby se měl lépe. Ten totiž ví, že když bude volit levici, nějaké prachy dostane,“ sděluje ParlamentnímListům.cz úspěšný podnikatel.

Radikální snížení daní

Receptem na problémy s nezaměstnaností je podle Tomanových slov jednoznačně radikální snížení daní. „Všude v historii od Chamurapiho, přes Egypt a dál, to bylo tak, že se zvýšením daní přicházely problémy. Čím méně budeme od lidí vybírat, tím to bude lepší. Jenže nás brzy čekají volby a hraje se tu o hlasy, a čím víc hlasů strana obdrží, tím je vyšší příspěvek, který od státu dostane. Ty dvě největší strany dostávají kolem čtvrt miliardy korun,“ dokresluje situaci.

„Volební hlas každého vězně tady má stejnou váhu, jako hlas Babiše nebo schopného vědce. Dlouhodobé řešení oni nemohou hledat, protože musí myslet na další a další volby a není na to čas. Když pak někdo řekne narovinu, že mají být neschopní lidé vděčni za pomoc, že neumřou hlady, tak jako já získá negativní nálepky,“ posteskl si Ivo Toman.

Stádo je u nás krmeno, že boháči jsou zlí

Ten poznamenává, že většina lidí nemá úspěchy a nevydělává velké peníze, a když nějaká strana řekne, že víc zdaní bohaté, dav je šťastný a takovou stranu volí. Takové hlasy od masy lidí pak získávají díky útokům na schopnou menšinu.

V politice by se proto prý měli uplatnit úspěšní lidé, kteří mají dávno vyděláno. „Pokud chytli Ratha se sedmi miliony v krabici, byly to pro něho velké peníze. „Ale lidé, jako je třeba Andrej Babiš, to vydělávají denně a těžko je můžete uplatit. Jejich úspěch v politice ale nelze očekávat, když tu je stádo krmeno tím, že jsou ti boháči zlí,“ upozornil.

Ivo Toman proto sympatizuje s myšlenkou, která už v historii uplatněna mnohokrát byla. Jde o omezení volebního práva. Třeba ve smyslu, že kdo nezaplatil daně, pobírá jen peníze od státu a nic mu nedává, nemůže ani volit.

Určité omezení volebního práva by věc vyřešilo

„K tomu všemu mají dnes volební hlas i vězňové. To je velká chyba i z hlediska demokracie. Tady jsme to až přehnali, když může volit vězeň. V Americe, když vás odsoudí, ztrácíte volební právo. Já se dvacet let zabývám úspěchem, napsal jsem o tom i knihu ‚Ivo Toman o úspěchu‘ a vlastním průzkumem jsem zjistil, že devatenáct lidí z dvaceti nemá úspěch. A těch devatenáct má stejný hlas jako ten jeden úspěšný. Nemám nic proti nezaměstnaným, ale jsme stádo a ve stádu je vždycky méně vůdců než těch, co je následují,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Toman.

Pakliže by někdy k určitému omezení volebního práva došlo, volby by v pozitivním smyslu vypadaly úplně jinak. „Obecně to teď funguje tak, že když nějaká vláda udělá něco prospěšného, veřejnost se jí odvděčí tím, že ji příště nezvolí,“ zmiňuje.

„Musím ale ještě i vzhledem k tomu čtvrtečnímu pořadu, že každý nezaměstnaný rozhodně není přísavka, protože při tom překřikování ve studio to tak mohlo znít. Je mi naopak jasné, že někteří lidé mohou mít skutečné problémy, ale pravda je, že tito lidé se, třeba i pokud jsou postižení, sami snaží. Znám jednu postiženou paní, která skoro nevidí, ale dělá masérku. Snaží se. Pak je spousta zdravých, kteří mi posílají žádosti, abych jim pomohl,“ dodal v závěru podnikatel Ivo Toman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…