Papež kázal o chudobě a proti chamtivosti. A z církve se prý ozvalo...

01.04.2013 7:32

Český levicový server Britské listy si povšiml tradičního velikonočního poselství Urbi et orbi, které papež František pronesl v neděli ve Vatikánu. Server zdůrazňuje především tu část, ve které odsuzoval „chamtivost, která hledá snadné zisky“.

Papež kázal o chudobě a proti chamtivosti. A z církve se prý ozvalo...
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Papež František zdůrazňuje již od svého zvolení svou starost o chudé lidi a o osoby na okraji společnosti. I ve svém projevu na velikonoční neděli hovořil na toto téma. Jeho přáním prý je, aby velikonoční zvěst naděje a vzkříšení "šla do všech domů a do všech rodin, zejména tam, kde je utrpení největší, v nemocnicích a ve věznicích", upřesnil.

Papež před svým požehnáním Urbi et orbi objel ve svém papamobilu Svatopetrské náměstí a pozdravil se s mnoha věřícími. Snad největší pozornost věnoval invalidnímu dítěti, které opakovaně objímal a líbal.

František se postavil proti násilí

Ve svém projevu papež prosil o mír na Blízkém východě. Požadoval také ukončení násilí v Iráku a v "milé Sýrii", v rodišti Řehoře III., posledního neevropského papeže. Také mluvil o potřebě míru v Africe, zejména v Mali, v Nigérii, v Demokratické republice Kongo, ve Středoafrické republice a v Nigérii.

Jak si všímají Britské listy, papež svůj projev ukončil intenzivním voláním po "míru na celém světě, který je stále ještě rozdělován chamtivostí, která hledá snadné zisky, je zraňován sobectvím, které ohrožuje lidský život i rodinu, sobectvím, které pokračuje v obchodu s lidmi, což je nejrozšířenější forma otroctví v tomto 21. století. Mír celému světu, rozervanému násilím spojeným s pašováním drog a se zločinným drancováním přírodních zdrojů".

Ne všude se papež setkává s nadšením

Ne všude má však trend nastolený novým papežem plné zastání. „Papeže, který hlásá skromnost, si ve Vatikánu náležitě váží, ale jeho tvrdohlavost, že se chce i nadále chovat jako biskup chudých, začíná konzervativní hierarchii, polskou nevyjímaje, stále více dráždit,“ napsal v neděli podle Novinek.cz polský portál natemat.pl, který zároveň informoval o luxusních autech, ve kterých jezdí polští představitelé církve i o palácích, ve kterých žijí.

„Posláním katolické církve je solidarita s chudými. Toto církevní společenství však není žádnou charitativní organizací. Její nejdůležitější rolí je hlásání spásy chudých a evangelia,“ vysvětluje se prý ve velikonoční výzvě věřícím Konference polského episkopátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…