Parkanová až do tepláků? Část topkařů se bojí. S Kalouskem nesouhlasí

10.07.2012 18:51

Poslanecký klub TOP 09 je rozdělen ve věci hlasování o vydání poslankyně Vlasty Parkanové. Myslí si to člen Starostů za Liberecký kraj Michael Canov.´Jejich´ poslanec Jan Farský by prý měl podle všech indicií hlasovat pro vydání, to samé potvrdil i lídr STAN Petr Gazdík.

Parkanová až do tepláků? Část topkařů se bojí. S Kalouskem nesouhlasí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla doporučena sněmovním imunitním výborem k vydání policejnímu stíhání

O tom, že bude Vlasta Parkanová vydána, nemá v zásadě pochyby ani poslanec TOP 09 František Laudát. ParlamentnímListům.cz řekl, že o rozpolcenosti v klubu TOP - STAN se hovořit nedá. "V podstatě u nás běží debata, zda se na takové věci má imunita vztahovat, či ne. Například pan ministr Heger už řekl, že bude hlasovat pro vydání. Já určitě ne, ještě z dob, kdy jsem byl v ODS, si dobře pamatuji jak vypadá dehonestační kampaň vůči politikovi. Nám je jasné, že paní Parkanovou neubráníme," uvedl Laudát.

Odmítá i tvrzení, že dělící čára mezi hlasy pro a proti vydání vede mezi členy TOPky a Starosty. Počet poslanců, kteří zvednou ruku pro, bude prý menší než těch, kteří se jí rozhodnou bránit. Klub bude mít samozřejmě volné hlasování.

Gazdík dodrží slovo, Polčák kritizuje práci výboru

Ze Starostů bude hlasovat pro vydání určitě jejich předseda Petr Gazdík. Dodrží tak své slovo. Jako jeden z mnoha poslanců totiž od počátku jasně avizoval, že se bude řídit stanoviskem Mandátového a imunitního výboru. "Doporučení výboru sice není závazné, ale jsem předem avizoval, že se jím budu řídit. A to také udělám," uvedl Gazdík. Právě on patří mezi poslance, kteří jsou pro výrazné omezení imunity zákonodárců.

Počkat na stanovisko mandátového výboru chtěl před několika týdny i člen Starostů Stanislav Polčák. S verdiktem sněmovního orgánu, kde má většinu sněmovní opozice, ale spokojen není ani trochu.

"Čekal jsem odůvodněné stanovisko. Bohužel opozice pojala věc velmi neprofesionálně, mandátový výbor právě nezodpovězením otázek, na které jsme čekali odpověď, a tím, že on má výsadní postavení v prověřování žádosti o vydání, dle mého názoru selhal," tvrdí Polčák.

Nemůže se prý ubránit dojmu "jisté manipulace s fakty v policejní žádosti", a proto definitivní stanovisko k vydání PalrlamentnímListům.cz nesdělil. Místo toho opět počká, chce si prý vyslechnout velmi obsáhlou obhajobu exministryně obrany.

Protest z Libereckého kraje

Vydání Parkanové jednoznačně požaduje po poslancích starosta Chrastavy a člen Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov. Své kolegy ve sněmovně vyzval k vydání Parkanové bezprostředně poté, co jí špičky TOP 09 začaly hájit, prý to bylo v reakci na ostře vyhraněný postoj místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten v předchozích dnech policejní detektivy rozhodně nešetřil, pomyslným vrcholem byl telefonát policistovi Mazánkovi, který má kauzu CASA na starosti. Za tento korok si vysloužil dokonce i výtku premiéra Nečase, který ostatní ministry varoval před podobnými kroky s tím, že by jim hrozilo i odvolání.

Pohřeb protikorupční strany

"Samozřejmě nemohu předjímat, ale pro vydání asi bude i náš Jan Farský. Setkal jsem se s ním před dvěma týdny a hovořil v tomto duchu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Canov. Sám Farský nezvedal telefon a nereagoval ani na SMS. "V případě, že poslanci zvolení za TOP 09 s podporou starostů nebudou hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, navždy tím pohřbí renomé protikorupční strany a veškeré dosavadní morální apely se stanou směšnými," vyjádřil svůj postoj Canov. TOPka se prý takto dostane na samou hranici volitelnosti.

Chrastavský starosta podle svých slov nepochybuje o tom, že "faktický šéf TOPky" o všem dobře ví. Kalouskovi vyčetl i to, že argumentuje šest let starým názorem exministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Ten samý Sobotka, pro nějž nenašel za celá léta slov chvály, je nyní arbitrem nejvyšším," neskrýval v tiskovém prohlášení Starostů pro Liberecký kraj rozčarování z koaličního partnera.

"Stanovisko výboru bych vnímal čistě jako doporučující a snažil bych se zjistiti další podrobnosti. To, co vím z médií, by bylo spíše pro vydání, aby mohl rozhodnout soud," říká ke středečnímu hlasování senátor ODS Přemysl Sobotka.

Hlasování může být těsné

Poslaneckému klubu TOP 09 ubírá síly k obhajobě Parkanové i fakt, že někteří jeho členové se hlasování nezúčastní. Zatímco část klubu ODS v čele s poslancem Borisem Šťastným odejde v době hlasování ze sálu, jiní členové modrého klubu zvednou ruku pro vydání, mezi nimi například Zbyněk Stanjura. Devadesáti dvěma hlasy pak teoreticky disponuje opozice, ke které nyní patří i Věci Veřejné. Toto číslo ale asi nebude podle informací Parlamentních Listů.cz v době hlasování aktuální, část sociálních demokratů bude chybějící kolegy z koaličních řad párovat. Těm, kdo chtějí Parkanovou vydat, ale pomohou hlasy LIDEM Karolíny Peake.

"Z čistě právního hlediska je obvinění Vlasty Parkanové dost na vodě. Nákup letadel CASA ale vzbuzuje tolik otazníků, že nevydání by, obávám se, zanechalo ve veřejnosti pachuť. Řádné projednání u soudu ale tuto pachuť může rozptýlit," uvedla k rozhodnutí hlasovat pro vydání vicepremiérka pro boj s korupcí. Podle poslance Viktora Paggia je pak ´šestisetmilionový otazník´ příliš velký na to, aby se dal ignorovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…