Povodně v ČR: Máte užitečnou informaci? Sdílejte v diskuzi

02.06.2013 14:34

Kvůli současné povodňové situaci v Čechách se v neděli večer sešla k jednání vláda. Projednala například pomoc armády. Dosavadní práci Integrovaného záchranného systému v postižených oblastech premiér hodnotí dobře. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že vláda je připravena uvolnit ze státního rozpočtu stamiliony korun pro boj s vodou a stavění protipovodňových bariér.

Povodně v ČR: Máte užitečnou informaci? Sdílejte v diskuzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Nečas uvedl, že je od soboty v kontaktu se členy vlády, pod které spadá povodňová tématika, což jsou ministři obrany, vnitra, zemědělství a životního prostředí. Rovněž je ve spojení s pražským náměstkem Tomášem Hudečkem, který je pověřen kompetencemi primátora. Nečas předpokládá, že ministři budou řešit mimo jiné pomoc jednotek specializujících se na ženijní práce a armády při budování protipovodňových bariér v Praze.

Vláda na nedělním mimořádném zasedání kvůli povodním rozhodla vyhlásit pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického stav nouze. Vešel v platnost od nedělních 21:00. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas. Ministři schválili použití 300 milionů korun, které jsou už nyní připraveny k převedení obcím a městům na okamžité řešení povodňové situace. Vláda také rozhodla o nasazení vojáků.

Infobox

Povodně 2013

Důležité telefonní linky:

Povodňová služba (info o stavu řek): 267 122 998
Zelená linka (nahlášení stavu povodní): 800 123 003
Pro dobrovolníky: 1234
 

Nouzový stav má umožnit "efektivnější provádění konkrétních záchranných prací a odstraňování povodňových škod", vysvětlil předseda vlády. Nouzový stav je vyhlašován vládou, případně premiérem v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Může být vyhlášen na celém území republiky nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Poslanecké sněmovny je doba jeho trvání i delší.

Vláda k vyhlášení nouzového stavu přikročila podle Nečase "po zralé debatě" a na návrh předsedy ústředního krizového štábu, kterým je ministr vnitra Jan Kubice. Štáb přitom v neděli odpoledne vyhlášení kabinetu ještě nedoporučil. 

Vláda je podle Nečase připravena okamžitě uvolnit i další peníze. Premiér zmínil, že v horizontu dvou dní je například možné uvolnit 1,3 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železničních tratí.

Nečas připomněl, že při velkých povodních v roce 2002 vláda okamžitě uvolnila 230 milionů. "My jsme teď uvolnili 300 milionů, čili částku, která je větší," podotkl. "Další částky na obnovu území v řádech miliard jsme připraveni průběžně uvolňovat tak, jak bude potřeba, a tak jak budou přicházet žádosti z obcí a měst," dodal.

V Praze nasazeny tři stovky vojáků

V Praze bude nasazeno 300 vojáků. Kabinet také rozhodl o nasazení až 2000 příslušníků armády na odstraňování povodňových škod.

Vláda se podle svého předsedy bude chovat "operativně", například při rozhodování o dalším uvolňování peněz. "Vláda bude velmi komunikativní ve vztahu k obcím tak, aby se tyto povodňové škody minimalizovaly a začaly se velmi rychle odstraňovat," uvedl Nečas.

Úřady práce mají podle předsedy vlády připravené peníze v rámci systému hmotné nouze, které by měly pomoci těm, kteří přišli o své základní životní potřeby a prostředky. "Stát je připraven okamžitě pomoci," uvedl Nečas.

Povodně mají už dvě potvrzené oběti, další čtyři lidé se pohřešují. Nejvyšší povodňový stav je na padesátce míst a desítky silnic a železničních tratí jsou uzavřeny. Kvůli povodňovému nebezpečí bylo v Praze uzavřeno i osm stanic metra a od pondělí nepojede metro v centru města. Desítky lidí byly evakuovány, včetně pacientů z pražské nemocnice Na Františku. Obdobné opatření přijala i pražská zoo.

Vláda má připraveny stovky milionů na povodně

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že vláda je připravena uvolnit ze státního rozpočtu stamiliony korun pro boj s vodou a stavění protipovodňových bariér. Do budoucna bude stát podle Kalouska financovat opravy majetku, a to i krajského a obecního.

Máte užitečné informace k povodním v ČR z Vašeho bydliště či místa pobytu? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

AKTUÁLNÍ SITUACE


Zdroj: chmi.cz

Extrémní nebezpečí

Kalousek nevyloučil i možnou změnu zákona o státním rozpočtu, pokud se povodňové škody přiblíží k deseti miliardám korun nebo tuto hranici překročí. Zároveň uvedl, že by na nápravu povodňových škod mohly jít dvě miliardy korun, které původně měly směřovat na opravu silnic po zimě.

Extrémní nebezpečí povodní v současné době platí pro téměř všechny kraje Čech a pro Znojemsko. Ve zmíněných regionech a v západní části Vysočiny má navíc až do dnešní půlnoci dál vydatně pršet.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) nechal v neděli dopoledne kvůli dramatické situaci zřídit stálou povodňovou službu, na níž se občané dozví aktuální údaje o stavu řek. Služba na telefonní lince 267 122 998 je zajištěna až do odvolání. Vedle toho budou informace o povodňové situaci poskytovat meteorologové na standardních linkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Město žádá o pomoc dobrovolníky a zřídilo další povodňovou a dopravní infolinku 1234

Rozhodli jsme se ve spolupráci s ÚAMK, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími partnery, podobně jako tomu bylo i v roce 2002, využít informačního callcentra ÚAMK a posílit tak naši infolinku. Rád bych touto cestou požádal veřejnost o pomoc. Případní dobrovolníci se tak mohou hlásit na telefonní lince 1234. Tato linka bude sloužit nejen pro evidenci dobrovolníků, ale také jako linka, kam lidé mohou volat své dotazy ohledně povodní,“ řekl 1. náměstek primátora hl. m. Prahy Tomáš Hudeček pověřený výkonem kompetencí primátora hl. m. Prahy a dodal: „Na další číslo, tzv. Zelenou linku, mohou lidé poskytovat své poznatky o postupujících povodních: 800 123 003.

Linka 1234 pojme 150 souběžných volání - jde o plošné číslo, které před 11 lety zvládlo až 12 500 hovorů denně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…