Průzkum: Levice jede jako tank. TOP 09 se propadá, ODS trčí v bahně

16.04.2013 11:46

Agentura STEM pro výzkum veřejného mínění zveřejnila vývoj stranických preferencí pro měsíc duben. Sociální demokraté pokračují v nastaveném trendu a nadále posilují. Schwarzenbergova TOP 09 oproti poslednímu průzkumu ztrácí. ODS si sice lehce polepšila, stále se ale drží v jednociferných číslech.

Průzkum: Levice jede jako tank. TOP 09 se propadá, ODS trčí v bahně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Z aktuálních výsledků průzkumu veřejného mínění agentury STEM vyplývá, že sociální demokracie Bohuslava Sobotky je stále s výrazným náskokem ve vedení a nadále posiluje, nyní dosahuje 27,7 procenta. Druhá nejsilnější strana na levici, KSČM, by nyní podle průzkumu získala 10,3 procenta. Ve srovnání s březnovým průzkumem si ČSSD polepšila o 2,1 procenta, zatímco podpora komunistů poklesla o 1,4 procenta.

Celý průzkum ZDE

Pravice zaostává

Alarmující výsledky i v dubnu zaznamenává vládní ODS v čele s Petrem Nečasem. Občanští demokraté si sice oproti březnovému průzkumu nepatrně polepšili (o 0,3 %), s aktuální podporou 8,9 procenta ale stále značně zaostávají za levicí a nic prozatím nenasvědčuje tomu, že by se v brzké době měli dostat alespoň nad desetiprocentní hranici a vybřednout tak z jednociferného bahna.

Z výsledných čísel nebude mít radost ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jeho strana TOP 09, největší konkurent ODS na pravici, oproti březnovému průzkumu ztrácí. Zatímco v minulém měsíci dosahovala podpora "topky" 14,3 procenta, dubnová čísla se zastavila u 11,4 procenta.

Pod pětiprocentní hranicí se zatím pohybují SPOZ (4,3 %) i KDU-ČSL (4,1 %). Hluboko pod hranicí zvolitelnosti se pohybuje Strana zelených (2,6 %). Dubnové výsledky těchto menších stran jsou prakticky srovnatelné s březnovými čísly. Nejvíce se změnily preference u KDU-ČSL, které oproti minulému měsíci poklesly o 0,3 procenta.

Průzkum STEMu ukázal rozpaky obyvatel nad současnou politickou scénou. Nebývale velký počet lidí (19,5 %) dnes totiž nedokáže říct, komu by dali svůj hlas. K volbám by podle svého vyjádření přišlo 53 procent občanů, naproti tomu 21 procent svoji účast jasně odmítá.

Do Poslanecké sněmovny by prošlo šest stran

Agentura STEM se navíc pokusila přeložit stranické preference do modelového volebního výsledku, ačkoli je jen obtížné odhadnout, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní. Předpokládaný volební model se opírá i o dosažené volební výsledky v posledních volbách a zohledňuje vlivy d'Hondtovy metody přepočítávání hlasů na mandáty.

Předpokládaný zisk mandátů u jednotlivých politických stran je u levicových ČSSD 91 a KSČM 35 křesel. Vládní TOP 09 by podle modelu získala 34 mandátů, ODS pak 24. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly i dvě menší strany, a to lidovci se ziskem 10 křesel a SPOZ s 6 mandáty.

Citovaný výzkum agentury STEM byl proveden metodou kvótního výběru ve dnech 2. až 9. dubna 2013 na souboru 1009 dotázaných reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…