Šéf komunistů ohromil: Máme plán na záchranu země

26.03.2013 6:50

ROZHOVOR Ústřední výbor KSČM se v sobotu 23. března sešel na svém 5. zasedání. ParlamentníListy.cz požádaly předsedu KSČM Vojtěch Filipa, aby zhodnotil nejen výstupy tohoto jednání, ale i současný vývoj na politické scéně. Předseda komunistů ovšem jednoznačně odmítl možnou spolupráci s TOP 09, i kdyby prý kníže poslal Miroslava Kalouska někam do zahraničí. I když by to prý pro blaho České republiky uvítal.

Šéf komunistů ohromil: Máme plán na záchranu země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Čím se zabýval Ústřední výbor a co z toho jednání vyplynulo nejen pro KSČM, ale pro dění v této zemi?

Myslím, že nejdůležitějším závěrem, který z jednání vyplynul, je skutečnost, že KSČM je připravena programově i personálně k tomu, aby byla schopna řešit problémy české společnosti. Záleží samozřejmě na výsledku voleb, zda bude mít takovou autoritu, aby své cíle dokázala naplnit.

Jak to vypadá, jste tedy připraveni už aktivně vstoupit do politického dění, a to nejen jako opozice? V kuloárech se totiž povídá, že je pro vás postavení opoziční strany vlastně výhodné, protože můžete stále kritizovat, ale odpovědnost z toho pro vás nevyplývá žádná.

To je opravdu jen pomluva vůči KSČM, protože my se odpovědnosti nejen nezříkáme, ale přijímáme ji, a to jak na úrovni obcí, tak i na úrovni krajů. Dva roky jsme to prokazovali v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, no a teď prokážeme v devíti krajích, kde jsme získali mandáty, že jsme na to programově i personálně připraveni. Ty řeči jsou typickým příkladem způsobu boje proti KSČM, kdy se využívá klasické mediální manipulace.

Sjezd ČSSD ponechal v platnosti takzvané „Bohumínské usnesení“, které zakazuje vládní spolupráci s komunisty. Přesto, že občané v krajských volbách vyslovili komunistické straně značnou důvěru. Nejste zklamán?

Ale vůbec ne. Lepší výzvu bych si totiž ani neuměl představit. Protože tímto krokem v podstatě sociální demokracie deklaruje, že by byla ochotná se spojit s pravicovými nebo středo-pravými stranami. A to přesto, že neoliberální koncepty v této zemi naprosto propadly.

KSČM je na to připravena reagovat tak, že předloží levicový program pro záchranu ekonomiky naší země.

V době, kdy probíhalo jednání Ústředního výboru komunistické strany, sešel se také sjezd Strany práv občanů – zemanovci. Vnímáte je na levém křídle jako konkurenci?

Jako konkurenci je nevnímám. Je to sdružení, které podporuje prezidenta republiky, a já předpokládám, že prezident nebude vstupovat do politiky jinak, než jako součást výkonné moci. Nikoli tedy jako součást soutěže politických stran.

V tomto ohledu bude muset Miloš Zeman plnit úkoly prezidenta a nebude proto moct ovlivňovat činnost SPOZu. Proto tuto stranu jako konkurenci skutečně nevnímám.

Po posledních průzkumech veřejného mínění o stranických preferencích se začalo povídat dokonce o tom, že v případě, kdyby měla KSČM dost vysoké vlastní preference, a navíc se do sněmovny dostaly nějaké menší strany, mohla uzavřít spojenectví s nimi a vyšachovat tak ze hry sociální demokraty. Zní vám to jako možná alternativa?

Začněme tím, že KSČM bude za všech okolností prosazovat vlastní levicový program. Nebude proto spolupracovat s žádnou stranou od středu doprava.

Zaznívaly dokonce názory, že kdyby se TOP 09 poněkud „upravila“…

To jako myslíte, že by Karel Schwarzenberg vyslal Miroslava Kalouska do zahraničí, aby neškodil jeho vlastní politické straně? Někam do zahraniční banky, aby tak jeho strana TOP 09 získala lepší hodnocení? Tak to slibuji, že na tom se opravdu, ale opravdu podílet nebudeme.

Jestliže bude chtít Karel Schwarzenberg opravdu vyobcovat Miroslava Kalouska z České republiky, tak to bude opravdu jediný jeho krok ve prospěch naší země, a nikoliv jen ve prospěch TOP 09.

A co například lidovci? KDU-ČSL je přece pověstná svou pružností…

KDU-ČSL jsem vždycky vnímal jako součást politického spektra České republiky. To, že nebyli schopni obhájit své pozice v Parlamentu, vnímám jako důsledek toho, že se připojili k pravicovému spektru, ač k němu, vzhledem ke svému sociálnímu programu, nepatří.

Záleží na nich, zda budou sociálně orientovaní, anebo se budou orientovat napravo, což je natrvalo vyřadí z politického spektra.

Prezident Zeman pozval Jeho Svatost papeže Františka na Velehrad k oslavám svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Myslíte, že by papež, vzhledem ke svému tvrdému postoji, že církev má být chudá a starat se o chudé, mohl nějak pomoci zvrátit onu českou kauzu s církevními restitucemi?

No, myslím, že může. Pokud bude papež František stát za svými slovy, že má být chudá církev pro chudé, měla by česká katolická církev odmítnout ten zákon o takzvaných církevních restitucích, které nejsou ostatně žádnými restitucemi, ale darem českého státu církvím. V tomto by asi měla jít katolická církev příkladem a celý souhrn těch restitucí o majetek nebo finance, odmítnout.

Zvažovali jste, že byste oslovili Jeho Svatost v této záležitosti?

To sice nezvažujeme, ale vnímám velmi pozitivně činnost občanských sdružení, které tuto petici chystají.

Vraťme se ještě na konec k naší politické scéně. Jste tedy připraveni nést podíl i na vládní úrovni, nebo si myslíte, že nálada ve společnosti ještě nedospěla k tomu, aby na takový krok došlo?

Myslím, především, že je to velmi předčasná otázka. KSČM nyní rozhodně nevyjednává o žádném budoucím vládnutí, a to do té doby, než k tomu dostane jednoznačný mandát od občanů. Pokud tento mandát neexistuje, není to otázka, která by byla v tomto čase na místě.

Opakuji ale, že jsme připraveni jak personálně, tak máme už nyní zpracovaný program na záchranu České republiky, aby se nedostala do totální dluhové pasti jako jiné země, počínaje Řeckem či Kyprem a následovanými Španělskem, Portugalskem a Itálií.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…