Tady sedí Julínek. Noviny probírají trafiky pro zasloužilé

27.02.2013 7:28

Hospodářské noviny podrobně spočítaly, kolik politiků přešlo za vlády Petra Nečase (ODS) do 24 nejvýznamnějších státních podniků a organizací. Bývalých nebo současných politiků je více než devět desítek. Mezi nimi třeba exministr zdravotnictví Tomáš Julínek nebo Ivan Fuksa.

Tady sedí Julínek. Noviny probírají trafiky pro zasloužilé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

Tak třeba Tomáš Julínek, lékař a bývalý ministr zdravotnictví za ODS, působí v Severočeských dolech, které vlastní společnost ČEZ. Kromě toho zastává i post v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kde si měsíčně odhadem přijde na 10 až 35 tisíc korun.

Místečko v aeroholdingu

Do Českého aeroholdingu zamířil člen představenstva, bývalý poslanec a exministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa. Jako místopředsedovi mu každý měsíc přistane na účtu kolem 80 tisíc korun. Mimo to může valná hromada představenstvu stanovit variabilní prémie.

Ve stejné společnosti našel po odstoupení z postu ministra obrany další člověk z ODS – Alexandr Vondra. V Českém aeroholdingu působí jako člen dozorčí rady s platem asi 60 tisíc korun měsíčně.

Dalším politikem, který získal lukrativní pozici, je bývalý hejtman za ODS Petr Zimmermann, o kterém se dlouho nemluvilo. Za členství ve správní radě VZP pobírá měsíčně plat ve výši 10 až 35 tisíc.

Spolu s ním ve správní radě působí také dva rebelové pocházející z řad občanských demokratů – exposlanci Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Všichni kromě měsíčního příjmu dostávají i stotisícové roční odměny.

Tomu chtěl zabránit například ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), nicméně bezvýsledně. VZP by tak přitom mohla ušetřit miliony ročně.

Ať jsou tam odborníci…

Podle zkušeného manažera Vratislava Kulhánka je celkem běžné, že v dozorčích radách státních podniků zasedají lidé bez praxe, často ze zcela jiných oborů a kvalifikací dané pozici neodpovídají.

„Pokud ta rada nedělá téměř nic, tak je to v podstatě jedno. Pokud by měla plnit svůj úkol, tak tam musí sedět kvalifikovaní lidé. To znamená, že by tam měli být lidé, kteří znají ten obor a už se nějakou dobu pohybovali v té oblasti,“ míní Kulhánek.

„Doporučil bych dvě věci. Upřesnil bych stanovy, a to tak, aby je nepsali jen právníci, ale i lidé z oboru, kteří znají proces firmy. A minimálně předseda dozorčí rady by měl být profesionál a partner pro exekutivní vedení firmy. Ostatní může vést a argumentačně je zvládne. A nevadí, když nějaký náměstek sedí třeba v pěti dozorčích radách, ale ať jsou tam hlavně odborníci,“ řekl HN Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…