MD jde v souvislosti s novým registrem vozidel občanům vstříc a úzce spolupracuje s policií

16.07.2012 13:13

Policie slíbila řešení většiny přestupků domluvou, občané se na ministerstvo dopravy mohou obracet s žádostí o úhradu vzniklé škody. Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán policii požádalo, aby mimořádnou situaci zvážila a zajistila ve své působnosti řešení přestupků (nedodržení povinností evidence vozidel nebo jejich změn, spadajících do tohoto období) tak, aby za nepříznivé dopady výpadku evidence vozidel nenesla odpovědnost dotčená část veřejnosti, která tyto nedostatky nezpůsobila.

MD jde v souvislosti s novým registrem vozidel občanům vstříc a úzce spolupracuje s policií
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

„Velmi si vážíme toho, že se policie k naší žádosti postavila vstřícně a většinu přestupků je ochotná řešit domluvou,“ reagoval na vstřícný postoj policie ministr dopravy Pavel Dobeš.

Domluva se ovšem nevztahuje na přestupky, u kterých hrozí zákaz činnosti, například jízda bez registrační značky, kde hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun a zákaz činnosti od 6 do 12 měsíců. „Tam, kde hrozí zákaz činnosti, musíme postupovat podle zákona a oznámit řidiče správnímu orgánu,“ vysvětlil mluvčí Policejního prezidia ČR Jan Melša. Komplikovaná je situace, kdy jde o přestupky, které policista může řešit blokově a pokutu řidiči na místě přeci jen udělí. Šanci na její vyřešení mají řidiči jen tehdy, když s pokutou nesouhlasí – a věc bude projednávána v rámci správního řízení. O finanční prostředky dále nemohou zpětně žádat ani v těch případech, pokud pokutu už zaplatili (a to i v případě blokové pokuty) – neboť tímto krokem s pokutou souhlasili.

Žadatelé, kterým v souvislosti s problémy nového registru vozidel vznikla škoda, se mohou obracet buď přímo na ministerstvo dopravy, příp. na registrační místo (správní úřad, jenž měl vozidlo zaregistrovat/přeregistrovat). Uplatňovaná škoda musí být prokazatelná, v oprávněné výši a musí být vyčíslena, včetně všech relevantních podkladů (kopií) prokazujících výši škody. Zároveň je nezbytné, aby podané žádosti byly písemné, zaslané na adresu MD (nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, 110 15  Praha 1, Česká republika), obsahovaly popis skutkového stavu a kontaktní údaje.

Veškeré informace jsou k dispozici také na Zelené lince MD (tel.: 800 880 008, e-mail: zelenalinka@mdcr.cz), která je do odvolání v provozu každý den od 9 do 15 hodin. Do dnešních 9.00 hodin v souvislosti s registrem vozidel řešila na 217 dotazů (od občanů 188, od obcí 29 případů) jak postupovat při žádosti o náhradu škody; ve 41 případech se požadavky týkaly přímo odškodnění – v rozpětí od 20 korun do řádově několika stovek tisíc korun. „Ministerstvo bude k žádostem občanů o náhradu škody vstřícné. Každou žádost o odškodnění budeme posuzovat individuálně a řešit v nejkratším možném termínu,“ uzavřel ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…