ODS je na pokraji smrti. Mezi modrými ptáky zavládlo zděšení

15.01.2013 4:43

Kandidát ODS na prezidenta republiky Přemysl Sobotka získal v prvním kole prezidentské volby jen 2,46 procenta odevzdaných hlasů. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků ODS, kde vidí příčiny jeho neúspěchu, co to vypovídá o ODS, kdo by z toho měl vyvodit odpovědnost, jak by se k tomu měla ODS postavit a v čem se poučit.

ODS je na pokraji smrti. Mezi modrými ptáky zavládlo zděšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Někteří předáci ODS se nebojí označit výsledek ODS za katastrofu signalizující, že ODS je na pokraji smrti. Sám předseda ODS a premiér Petr Nečas se vyjádřil k debaklu kandidáta pravicové strany opatrně.

„Výsledky budeme analyzovat, nechceme dělat žádné unáhlené kroky. Ukazuje se, že podpora nebo nepodpora toho či onoho kandidáta ze strany médií sehrála svou dominantní roli, jako skoro v žádných volbách za posledních dvacet let. Ukazuje se, že voliči pravice se rozhodli koncentrovat hlasy ve prospěch kandidáta, který měl větší šance postoupit do druhého kola,“ uvedl v oficiálním prohlášení Nečas.

ODS je smrtelně nemocným pacientem

Podle poslance Borise Šťastného je ODS smrtelně nemocným pacientem, který si neuvědomuje hrozbu blízké smrti a odmítá léčbu. Volební výsledek je podle něho katastrofálnější než katastrofální. Signalizuje podle něho nepřetržitý pokles voličské podpory. Tvrdé jádro voličů ODS bylo podle něho rozbito a prakticky již neexistuje.

„Hlavní příčinou ztráty podpory, na kterou již upozorňuji dlouho a upozornil jsem na ni i na Kongresu ODS, je ústup od autenticky pravicových hodnot občanských demokratů a neschopnost nabídnout voličským skupinám řešení jejich problémů a zlepšení jejich situace. Levicové voliče jsme nezískali a pravicové ztratili,“ zlobí se Šťastný.

ODS odmítá léčbu

V medicíně existují podle Šťastného dva typy pacientů. Jedni jsou ti, kteří si uvědomují, že jsou vážně nemocní a léčí se, aby neumřeli. Druhá skupina je už nemocná tak, že si nic neuvědomuje, nebo řada duševně nemocných si svůj stav neuvědomuje.

„Takový člověk nemůže dopadnout dobře. Pokud je na smrt nemocný a neléčí se, tak zemře. Já mám pocit, že ODS je v té druhé skupině. Buď si neuvědomuje, nebo nechce uvědomit, či se bojí si připustit, že je smrtelně nemocná a jestli se okamžitě nenechá vyšetřit kvůli jasné diagnóze a nenasadí léčbu příčin té nemoci, tak zemře. Když jsem již po několikáté viděl vedení ODS se skleslými hlavami a pobledlými obličeji, jak se pokouší vymlouvat na cokoli, jen ne na samotnou příčinu další a další volební porážky, tak už mám skutečně vážný strach o ODS. A pokud si někdo myslí, že to do voleb už jenom doklepeme, tak to tedy doklepeme k urně, která nebude volební, ale pohřební,“ míní Šťastný.

Šťastný si myslí, že Přemysl Sobotka sám o sobě byl dobrým kandidátem a pokud neuspěl, tak to více vypovídá o straně, a ne o něm samotném.

Rozklad struktury ODS

Europoslanec ODS Ivo Strejček, který dlouhodobě kritizuje současné směřování ODS, kdy strana podporuje zvyšování daní, vidí věc také kriticky. Výsledek označil za kolosální a krutý debakl, který poukazuje na rozklad ODS.

„Kolosální debakl v prvním kole prezidentské volby není pouze krutou prohrou Přemysla Sobotky, je spráskáním celé ODS. Je přímým důkazem rozkladu vnitrostranické organizační struktury a eroze volební loajality i u běžných členů. Příčin je celá řada a jejich nemilosrdnou analýzu musí ODS učinit uvnitř, ne mediálně. Nikoho nebudu k vyvození odpovědnosti vyzývat. Považuji to za osobní postoj každého. Nakonec na takové soudy máme v ODS osvědčené muže a ženy, kteří rádi ukážou prstem na někoho jiného, jenom aby se proboha nezačalo mluvit o jejich odvedené práci a výkonu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strejček.

Místopředseda ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zatím výsledek spíše analyzuje. „Kladete mnoho otázek, které nejsou jednoduché a nelze je zodpovědět ve dvou větách a stále ještě pod vlivem emocí. Co se stalo – nikoli ve smyslu numerickém, proč se to stalo a hlavně co s tím? Nad tím přemýšlím tak jako každý v ODS,“ odpověděl Chalupa.

ODS nehájí svůj dlouhodobý program malého státu a nízkých daní

„Málo platné. Podpora Karla Schwarzenberga výrazně převyšuje preference TOP 09 a to ukazuje na fakt, že šlo především o volbu osobností, nikoli o volbu stranickou. V čem byl od začátku voleb problém, byla víra v úspěch našeho kandidáta a bez té se dá těžko uspět,“ myslí si šéf středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl.

Podle europoslance Hynka Fajmona voliči ODS opouští z toho důvodu, že strana nehájí svůj dlouhodobý program malého státu a nízkých daní. „ODS se podřizuje programu TOP 09 zvyšování daní, církevních restitucí a důchodové reformy, což jsou věci, které si voliči ODS nepřejí. Problémem ODS je zkrátka její špatná současná politika a nerozlišitelnost od TOP 09,“ míní Fajmon.

„Výsledek voleb je skutečně tristní. Je třeba příčiny najít ve volební analýze, ale netroufám si je hádat,“ uvedl člen Výkonné rady ODS a poslanec David Šeich.

Totální debakl

Poslanec Pavel Bém neví, co na volební výprask říci: „Absolutně to nechápu, nerozumím tomu a neodvažuji se formulovat adekvátní interpretaci. Je to nejděsivější výsledek ODS v celé její dosavadní historii. Jistě se na něm podílí desítky vlivů, ale konečné číslo je neuvěřitelný propadák. Je to k hluboké politologické analýze.“

Senátor Jaroslav Zeman označil výsledek voleb za totální debakl ODS: „Takovýto výsledek jsem fakt nečekal, předposlední místo a ještě těsně, je fakt hrozivé. Navíc Přemysl Sobotka příliš neuspěl jak v Liberci, tak v Libereckém kraji. Kdo není prorokem doma, nemůže jím být ani jinde. Navíc s vládní politikou je jako člen vlády spíše spojován Karel Schwarzenberg a ani amnestii tomu nelze přičítat, neboť jí Přemysl Sobotka od počátku kritizoval.“

Nečas podrazil Sobotku

A jak se na výsledek dívají komunální a regionální politici ODS? „Nevím, jaké pocity vyvolaly prezidentské volby u mých spolustraníků, ale u mě vneslo sledování do poslední minuty napínavého souboje našeho kandidáta o poslední místo velkou dávku neklidu. Tato další dehonestující porážka je výsledkem totálního nezájmu a nepodpory našeho kandidáta vedením ODS. Náš kandidát s nálepkou stranického kandidáta zůstal zcela sám. A tento handicap nemohl osamoceně dohnat. Vnímám to jako podraz předsedy Nečase na Přemysla Sobotku. Je to další selhání našeho vedení, které ve svém důsledku oslabuje celou ODS. V pravicové Praze atakoval kandidát ODS tři procenta, což je neuvěřitelný výsledek. Budou-li členové mlčky přihlížet destrukci ODS, budou brzy nestraníky,“ řekl redakci místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

Člen výkonné rady a zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček říká, že je třeba přiznat, že se jedná o největší a velmi vážný neúspěch ODS v celé její historii. „Proto bylo fatální chybou přejít ho postěžováním si na média nebo hledáním vnějších viníků. Pravicový volič není hloupý a ODS ho v současnosti nedokáže přesvědčit o tom, že dostatečně hájí jeho legitimní zájmy. Tady vidím cestu k lepším výsledkům v budoucnu, tedy v hlasitějším prosazování autentických pravicových hodnot,“ řekl člen širšího vedení ODS.

„Lépe musí probíhat i komunikace a obhajoba případných kompromisů v mediálním prostoru. Největší pravicová strana přece musí mít vybudovaný aparát, který dokáže efektivně s médii pracovat. Hledat konkrétního viníka nyní smysl nemá, odpovědnost v ODS neseme všichni dle míry naší angažovanosti a pozici v hierarchii ODS. Je to ale i příležitost pro ty, kteří mají pocit, že jsou schopni hájit principy ODS lépe, aby našli odvahu a řekli si o místo na slunci,“ dodal Skopeček.

Václav Klaus je jenom jeden

Místopředseda ODS v Plzeňském kraji a člen výkonné rady Roman Jurečko míní, že po regionálních volbách je to další velký neúspěch ODS. Kandidát ODS se podle něj svezl s nepopularitou vlády i nepopularitou amnestie, i když to neomlouvá až tak velký propad.

„ODS se po krajských, senátních a prezidentských volbách musí zamyslet, co dál. Vláda už nebude moci dělat jenom nepopulární kroky. Je vidět, že lidé jsou vládou a námi již unavení. Přemysl Sobotka nebyl špatný kandidát. Nemá za sebou žádné aféry. Tak je třeba zanalyzovat, zda je to tolik nepopularitou ODS, nebo naopak velkou popularitou ´Karla´. Schwarzenberg je fenomén. Už by ale měla přijít nějaká sebereflexe ODS. Mrzí mě, že pan Sobotka takto dopadl, protože za mnoho let v politice neměl žádnou aféru a vrcholové ústavní funkce zastával dobře,“ dodal Jurečko.

„Václav Klaus je jenom jeden a ODS bohužel v současné době nemá silnou důvěryhodnou osobnost s autentickými názory. Tou osobností byl a je právě Václav Klaus. Pro ODS je to další a poslední signál k sebereflexi a zamyšlení. Podle mého názoru by se měl do vrcholné politiky Václav Klaus vrátit. Nechci se dočkat toho, že ve vládě usednou komunisti. To už ostatně vidíme dnes v koalicích na krajích,“ říká poslanec Jan Florián.

Trest za podporu přímé volby prezidenta

Poslanec Aleš Rádl se dívá na věc zase jinak. „Myslím, že potom, co jsme tady měli deset let výrazného a kvalitního prezidenta, který vzešel z ODS a byl s námi velmi silně identifikován po celou dobu svého mandátu, neměla ODS podlehnout naivní iluzi, že je reálné dosáhnout přímou volbou toho, aby byl zvolen náš kandidát, navíc takový, jehož společenské renomé není takové jako toho, který svůj mandát právě dokončuje. Měli jsme jít spíš cestou veřejné podpory takového kandidáta, u kterého by se dalo na základě jeho dosavadního politického života předpokládat, že je schopen respektovat a hájit základní obecné politické a demokratické principy, o jejichž prosazení usiluje ODS po celou dobu své existence."

Pokud jde o ponaučení z prohry, tak si Rádl myslí, že by mělo být dvojí: „Za prvé, že souhlasit a podporovat účelovou změnu Ústavy v rozporu s tím, co bylo trvalou součástí našeho politického přesvědčení, není ani konzervativní, ani chytré a že takové popření sama sebe nikdo neocení ani neodmění. A za druhé, že tuhle politiku sebepopírání za laskavé a přátelské asistence jednoho trvalého a univerzálního koaličního parťáka praktikujeme nepřetržitě už minimálně šest let a že to už je dostatečná doba, aby si bylo možné si na etalonu volebních výsledků empiricky ověřit, kam tato cesta vede.“

Kroky ODS ve směru znovunabytí důvěry jsou velice liknavé

Podobně i senátor Miroslav Škaloud si myslí, že mezi příčiny neúspěchu patří, že byl na Hradě dlouho politik dlouhodobě spojovaný s ODS. Dále odpor společnosti k velkým stranám, účast ODS ve vládě, útoky na ODS ze strany socialistů a zájmových skupin.

„U nás je demokracie a rozhodovaly primárky. O kandidátovi rozhodli členové strany, tak těžko někoho volat k odpovědnosti. Kdybychom byli většími populisty, měli bychom větší šanci, ale nepatrně, protože ty faktory, které jsem uvedl, byly převládající,“ dodal senátor.

Podle poslankyně Ivany Weberové volební výsledek svědčí také o tom, že občané dosud neuvěřili ODS, že to myslí vážně se změnou, kterou slibovala po prohraných krajských volbách. „Kroky ve směru znovunabytí důvěry jsou velice liknavé, jsou-li vůbec nějaké. Výrazným krokem zpět a okolností, které měla na výsledek prezidentských voleb nesporně také záporný vliv, potom byla amnestie prezidenta, kterou pan premiér a předseda ODS bez dalšího podepsal. Svůj význam měla, myslím, i kampaň a zaměření se na otázky, které mohly být pro voliče zajímavé v devadesátých letech, ale dnes jsou již trochu jinde,“ míní poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…