Brno: Chybí odborníci pečující o autisty, Paspoint se dočkal pomoci města

08.11.2019 12:14

Organizace Paspoint se dlouhodobě věnuje osobám s poruchami autistického spektra. Rodinám pomáhá zajišťovat osobní asistenci, ranou péči, sociální rehabilitaci a další služby, bez kterých se potřební neobejdou. Na odbornou a velmi náročnou službu je potřeba dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří teď ovšem organizaci chybějí. Město Brno se rozhodlo podpořit Paspoint dotací 130 tisíc korun, peníze pomohou náležitě ohodnotit personál.

Brno: Chybí odborníci pečující o autisty, Paspoint se dočkal pomoci města
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Služba pomáhá více než 100 rodinám a zhruba 350 klientům v kraji přímo v domácím prostředí, při tréninku školních kompetencí nebo terapeuticky. Problematika autismu je komplikovaná a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra vyžadují vysoce kvalifikovaný personál. Paspoint ve své práci zohledňuje potřeby rodin, jeho tým se skládá ze sociálních pracovníků, speciálních pedagogů a psychologů.

Nyní se Paspoint se potýká s tím, že od něj odchází tito kvalifikovaní pracovníci do jiných odvětví, například do školství, kde si přijdou na lepší peníze. Aby mohla organizace nadále v kraji působit, je podle radních nutné, aby si udržela odborné a proškolené zaměstnance. Rada města Brna podpořila Paspoint částkou 130 tisíc korun. 

Porucha autistického spektra je celoživotní neurovývojové postižení. Lidé s touto diagnózou nereagují vždy přiměřeně na běžné životní situace, protože nerozumí správně tomu, co vidí, slyší a prožívají. Organizace Paspoint vznikla v roce 2002 z iniciativy rodičů a odborníků, kteří pracují s osobami s poruchami autistického spektra, a působí v Jihomoravském kraji.

Více informací o službě a organizaci Paspoint k dispozici ZDE.

Zdroj: Brno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…