České Budějovice: Den bez aut nesmí být jen formalitou

23.09.2012 14:50

Evropský den bez aut by neměl být jen formálním jednodenním deklarováním našeho ekologického postoje.

České Budějovice: Den bez aut nesmí být jen formalitou
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Již pojedenácté se připojují České Budějovice k Evropskému dni bez aut. Je důležité si každý rok znovu a znovu uvědomit, že k ochraně našeho životního prostředí může něco udělat každý z nás, a to 365 dní v roce. Ale už to, že alespoň pro tento den necháme auto doma a zvolíme k cestě do práce či do školy jiný dopravní prostředek, je určitý úspěch, byť jen dílčí,“ říká první náměstek primátora Miroslav Joch.

Nejde ale jen o postoje občanů, své může pro propagaci ekologicky přijatelnějšího a udržitelnějšího způsobu cestování udělat i samospráva či stát, a to podporou veřejné dopravy. „Jako politici bychom měli ukázat, že seumíme postavitúbytku cestujících v MHD a dokážeme najít a prosadit řešení, jak je z jejich aut vrátit do prostředků veřejné dopravy. Na úrovni kraje můžeme prosazovat promyšlenější systém veřejné dopravy, například v rámci integrovaného dopravního systému, a jako představitelé města se pak můžeme zasadit o dostupnější a komfortnější cestování hromadnou dopravou například tím, že povedeme linky tak, aby jejich trasy respektovaly smysluplná přání občanů. Tak tomu bylo i s obnovením spojení Haklových Dvorů a Rudolfova, dále můžeme přesunout některé zastávky tak, aby byly pro cestující dostupnější, jako ji budujeme naproti Poště 1 na Senovážném náměstí. S kladným ohlasem se setkalo nedávné zastřeší zastávky u Samsona,“ sděluje náměstek Miroslav Joch s tím, že zítřejší Den bez aut uzavře náměstí pouze na pár hodin.

„Za vážnou úvahu by stálo vrátit se k diskusi o regulaci dopravy v centru města, minimálně částečné. Samozřejmě na to má vliv i vybudování parkovacích ploch či parkovacího domu v blízkosti. Našemu městu také chybí pěší zóna, která by propojila Lannovu třídu s náměstím,“ nastiňuje další možnosti náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…