Havířov: Zastupitelé navýšili počet investic a odsouhlasili dotace

10.03.2019 7:35

Ve velkém sále KD Radost se sešli havířovští zastupitelé. Významnými body jejich jednání byly mj. zrušení detašovaného pracoviště Městské policie Havířov na ulici Kpt. Jasioka, zamítnutí prodeje pozemku v blízkosti vlakového nádraží, udělení městských ocenění a Ceny města Havířova za rok 2018, dotace pro sportovní i mimosportovní oblast, ozdravné pobyty pro děti, spolufinancování kotlíkových dotací městem a navýšení a změny investičních akcí.

Havířov: Zastupitelé navýšili počet investic a odsouhlasili dotace
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Policii ubude detašované racoviště

V rámci projednávání jednoho z prvních bodů zastupitelstva schválili zastupitelé zrušení detašovaného pracoviště Městské policie Havířov na ulici Kpt. Jasioka 2 v Havířově-Prostřední Suché.

V roce 2018 nenavštívil v úředních hodinách toto pracoviště ani jediný občan. Dle informací Městské policie Havířov navíc plánuje majitel nemovitosti, kde služebna funguje, budovu zdemolovat. Místo tohoto pracoviště budou mít v lokalitě stanoviště mobilní služebny městské policie. Zrušení detašovaného pracoviště nebude mít vliv na pravidelné pochůzky strážníků v této části města ani na jejich četnost.

Pozemek u vlakového nádraží se zatím prodávat nebude

Zastupitelé zamítli prodej pozemku v blízkosti vlakového nádraží v Havířově-Městě. Zájemce o koupi plochy naproti hlavnímu vstupu vlakového nádraží plánoval v místě výstavbu jídelního a kavárenského zařízení.

Prodej však zastupitelé na doporučení městské rady neschválili zejména s ohledem na rekonstrukci přednádražního prostoru, kterou město zahájí v bezprostřední blízkosti pozemku na jaře roku 2019. Daný pozemek bude po dobu zhruba roku a půl využívat vybraná firma jako staveniště této velké investiční akce.

Ocenění a Cena města budou uděleny 8. dubna

Dalším schváleným bodem jednání zastupitelů bylo udělení městských ocenění a Ceny města Havířova za rok 2018. Ocenění udělí město v sociální, kulturní a sportovní oblasti, v oblasti volnočasových aktivit a ostatních volnočasových aktivit.

Slavnostní večer Ocenění osobností společenského života statutárního města Havířova, na kterém budou představiteli města předána ocenění ve všech oceňovaných oblastech a udělena Cena města Havířova, se uskuteční 8. dubna 2019 v Kulturním domě Leoše Janáčka.

Město z rozpočtu podpoří sportovní i mimosportovní oblast

V rámci svého jednání zastupitelé schválili dotace pro nejrůznější společenské, kulturní, osvětové nebo sportovní činnosti a akce, jejichž organizátoři si zažádali o podporu z městského rozpočtu. V rámci prvního kola dotačního řízení bylo podáno 162 žádostí v mimosportovní sféře a 89 žádostí ve sportovní sféře.

Do sportovní oblasti poputuje v rámci prvního kola dotačního řízení z městského rozpočtu více než 29 milionů korun. Největší finance z rozpočtu přitečou havířovskému hokeji, městskému fotbalovému klubu či SK stolního tenisu Baník Havířov. Město dále mj. podpoří sportovní činnost SK vzpírání Baník Havířov, TJ Slovan Havířov, TJ Start Havířov, havířovského Maniak aerobiku, Plaveckého klubu Havířov, Rugby Clubu Havířov, BK Havířov, Florbalu Havířov či tenisové kluby TK Havířov, TK Tennet a Tennis Hill Havířov a další sportovní spolky, školské turnaje a sportovní kroužky.

Pro mimosportovní sféru zastupitelé odsouhlasili v prvním kole dotačního řízení poskytnutí dotací v celkovém objemu téměř 10 milionů korun. Tyto městské finance podpoří činnost a akce subjektů ze sociální, kulturní nebo školské oblasti, oblasti partnerských vztahů, prevence kriminality a protidrogové prevence, bezpečnosti v silničním provozu a také oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví. Město tak podpoří činnost např. Armády spásy a dalších zařízení ze sociální oblasti či různé sociální projekty. Nemalá částka opět poputuje Oblastnímu spolku Českého červeného kříže Karviná, který v Havířově provozuje Seniordopravu. Podporu města získal také např. Klub přátel školy, Havířov-Prostřední Suchá na další ročník MISS RENETA, taneční školy Limit Dance Corporation a Taneční škola Horizonty Havířov nebo spolek Vonička Havířov. Z rozpočtu město přispívá na plavání žáků a veřejnosti v krytém bazénu na Šumbarku nebo na činnost Montessori základní školy Úsměv. Peníze na různé opravy dostane od města Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje.

Další řádný termín pro podávání žádostí o dotace ve druhém kole je do 31. března 2019.

Ozdravné pobyty dětí ze školek a prvního stupně škol

Havířov se zapojí do projektů Moravskoslezského kraje a uspořádá čtrnáctidenní ozdravné pobyty pro děti předškolního a nižšího školního věku. Zastupitelstvo odsouhlasilo podání žádosti o dotaci, ze které získá až 400 korun na den pobytu jednoho předškoláka či žáka.

Pobyt město musí zrealizovat v průběhu topné sezony. Do projektů, které mají dopomoci předcházet vzniku respiračních onemocnění u dětí, se zapojí dvě školky a čtyři základní školy z Havířova.

Město se opět finančně zapojí do výměny kotlů

Všem Havířovanům, kteří uspějí se svou žádostí o dotaci Moravskoslezského kraje v rámci třetí výzvy kotlíkových dotací, poskytne město navíc příspěvek ve výši 7 500 korun na výměnu stávajícího ručně plněného kotle na tuhá paliva umístěného v rodinném domě či bytě na území města. Na období let 2020 až 2023 vyčlení Havířov na spolufinancování kotlíkových dotací až 5 milionů korun. Finance budou rozpočtovány dle aktuálního vývoje úspěšně podaných žádostí.

Vyhlášení třetí výzvy plánuje Moravskoslezský kraj na duben letošního roku a příjem žádostí na období od května 2019 do září 2020, případně do přijetí 10 tisíc žádostí. Na příspěvky havířovským občanům byly dosud z rozpočtu města vyplaceny finanční prostředky v rámci 1. a 2. výzvy přesahující jeden milion korun.

Město navýšilo počet investičních akcí pro letošní rok

Zastupitelé schválili z rozpočtu města na rok 2019 realizaci a projektování dalších investičních akcí. V letošním roce tak vyjma plánovaných investic vyroste na Balzacově ulici parkoviště za 5 a půl milionu korun.

Mimoto se začne projektovat kanalizace pro lokalitu Důlňák s předpokládanou cenou projektových prací za téměř 1 a půl milionu korun, vznikne projekt vstupu do areálu haly Slavie včetně zázemí pro venkovní sporty za půl milionu korun a projekt chodníku Na Pavlasůvce za zhruba 300 tisíc korun.

Nové plány na úpravy křižovatek ve městě

Dalším z důležitých bodů zasedání zastupitelstva byla změna plánu u dvou investičních akcí města.

Havířov upustí od příprav kruhového objezdu, který plánoval vystavět v místě křižovatky ulic Dlouhá třída x Studentská x Okrajová a začne připravovat projektovou dokumentaci na zřízení světelné signalizace na této křižovatce. Důvodů má město několik - malý poloměr kruhové křižovatky, nejisté podloží na komunikaci či kolize s nedávno dokončenou stavbou cyklostezky, na kterou město čerpalo dotační prostředky.

Dalším bodem jednání bylo zrušení plánu stavby kruhového objezdu na křižovatce ulic Anglická x U Nádraží x M. Pujmanové. Náklady na úpravu křižovatky na kruhový objezd by byly s ohledem na skutečnost nevyhnutelného zásahu do drážního tělesa v takové výši, že by tuto stavbu nebylo město ze svého rozpočtu schopno realizovat. Místo toho Havířov připraví projektovou dokumentaci na propojení světelně řízených křižovatek ve městě – tzv. bezpečné a chytré řízení provozu v rámci platformy Smart City. Následně bude Havířov na realizaci plánovaných úprav usilovat o získání dotace z projektů ITI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…