Hradec Králové: Křižovatka Koruna začne opět naplno sloužit veřejnosti

27.07.2016 21:08

Jedna z největších investičních akcí města, kterou bezesporu výstavba okružní křižovatky Koruna je, se chýlí ke svému konci. Poslední týden v červenci patří dokončovacím pracím. Počínaje prvním srpnovým dnem se do lokality vrátí kromě aut i městská hromadná doprava, a to v původním obslužném režimu. I přes to, že se jednalo o jednu z náročných staveb s mnoha opatřeními týkajícími se dopravy, podařilo se z hlediska rozpočtových nákladů stavby dosáhnout úspor. Termín stavebních prací zhotovitel dodržel, stejně tak došlo v průběhu stavby k zachování alespoň částečného provozu, který jen na několik okamžiků přerušily práce, jež nebylo možné s ohledem na bezpečnost provést ani za částečného provozu. Město věří, že se křižovatka stane dominantou lokality.

Hradec Králové: Křižovatka Koruna začne opět naplno sloužit veřejnosti
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Návrh přestavby původní průsečné a světelně řízené křižovatky u Koruny na křižovatku okružního typu vzešel z koncepce dopravy definované v územním plánu města i z koncepce dopravně-urbanistického řešení terminálu hromadné dopravy a budoucího komerčního využití původních zpevněných ploch u Koruny. Stavba výrazně zkulturní pohyb pěších a cyklistů v tomto území, přibylo také přechodů pro chodce. Nová okružní křižovatka vytváří na Gočárově třídě její urbanistické a pohledové ukončení, důležitý vizuální bod a zapamatovatelný orientační uzel. Jako základní architektonický princip bylo zvoleno rozmístění atypických paprskově se rozevírajících stožárů po obvodu vnitřního kruhu tak, aby byla naplněna výtvarná symbolika historického názvu této lokality „Koruna“. Stožáry slouží jednak pro osvětlení, zároveň pro zavěšení trakčního vedení pro trolejbusy. „Křižovatka není a nebude zbrzďovacím prvkem MHD. Nejedná se o křižovatku na sjezdu dálnice ani na Bláhovce, je to křižovatka vnitroměstská, která neblokuje dopravu ani její plynulost, “ uvedl autor projektu Patrik Kotas v lednu roku 2015 před městskými zastupiteli, kteří o vypsání zakázky a později o jejím zadání rozhodovali.

Stavbaři se museli vypořádat s nelehkými situacemi. „Náročný byl zejména časový souběh dvou velkých staveb v jedné lokalitě, tedy okružní křižovatky a obchodního centra, což vyžadovalo velkou dávku předvídání, tolerance a opatrnosti. Osazení středu křižovatky unikátními stožáry nesoucími trakční vedení bylo také, a to i s ohledem na nutnou regulaci dopravy, nesnadné,“ přibližuje namátkou některé napínavé momenty stavby zhotovitel, kterým je „Sdružení M – SILNICE a.s. a SOVIS CZ, a.s.“. (vztyčování stožárů, které se uskutečnilo v květnu 2016 v nočních hodinách, zachytila i městská internetová televize a je možné ho vidět ZDE).

Závazný termín ukončení prací zhotovitel dodrží

Před startem stavebních prací, které započaly 1. července 2015, a následně i po celou dobu výstavby, zajistil zhotovitel na své náklady provoz speciálních webových stránek, které informovaly jak řidiče vozidel, tak ostatní občany o novinkách na stavbě i o aktuálních omezeních. Závazný termín ukončení stavebních prací, tedy červenec 2016, zhotovitel dodrží. Přestože ještě není vše účetně ukončené, je už teď jasné, že dílo bude v řádech jednotek milionů levnější oproti ceně 128 milionů, která vzešla ze soutěže.

Od prvního srpnového dne začne platit i nový jízdní řád městské hromadné dopravy, který již zprůjezdnění nové okružní křižovatky zohledňuje a jsou v něm zapracované i některé připomínky a podněty komisí místních samospráv či samotných cestujících. Otevření křižovatky umožní zejména návrat dosud odkloněných linek MHD na své původní trasy. V posledním týdnu před ukončením samotných stavebních prací budou v prostoru křižovatky probíhat práce na v tuto chvíli nedokončených komunikacích pro pěší a cyklisty, na své místo se nainstalují i připravené prvky nového mobiliáře. Kompletace a zahájení zkušebního provozu se dočká i světelná fontána sevřená v mezikruží osmi stožárů trakčního vedení. Okružní křižovatku Koruna budou střežit kamery městské policie, které odhalí i případné páchání přestupků či působení škod na nově vybudovaném majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …