Hradec Králové: Město začne vybírat vánoční stromy na tři náměstí

06.09.2017 11:12

Součástí adventní výzdoby Hradce Králové jsou tradičně i velké vánoční stromy na třech královéhradeckých náměstích. Na Velkém, Masarykově a náměstí 28. října každoročně stojí vzrostlé smrky od soukromých majitelů, kteří je městu nabízí výměnou za jejich šetrné a bezpečné pokácení zdarma. Podmínkou je jejich atraktivní vzhled, ale i dobrý stav z dendrologického hlediska.

Hradec Králové: Město začne vybírat vánoční stromy na tři náměstí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Lidé z Hradce Králové a okolí tak již v těchto dnech mohou technickým službám města zasílat své tipy na stromy, které by byly vhodné svým vzhledem a vzrůstem již ohrožují okolní domy, chodce nebo automobily. Případně stojí na místě, kde majiteli pozemku brání v jeho dalších záměrech a potřebuje je odstranit. „Darovaný strom zdarma pokácíme s minimem nepořádku od větví nebo pilin, pokud si bude majitel přát, odfrézujeme i pařez, případně nabídneme ještě adekvátní náhradu jiného palivového dřeva,“ řekl Daniel Jeřábek z Technických služeb města Hradec Králové.

Vzhledem k rozměrům je doprava stromů velmi náročná, náklad totiž zabírá na šířku téměř dva jízdní pruhy. „Vedle vzhledu a zdravotního stavu je pro výběr stromu důležitý i dostatečný přístup pro techniku, jeřáb musí strom přidržet, zdvihnout a položit na návěs,“ řekl Daniel Jeřábek.

Vhodná je i většina jedlí

Loni stály ve městě dva smrky pichlavé a jeden smrk ztepilý od soukromých dárců z Holic, Lochenic a z Vážní ulice v Hradci Králové. Vedle těchto smrků je jako vánoční strom vhodná většina druhů jedlí nebo douglaska tisolistá. S nabídkami stromů se lidé mohou obracet na telefonní číslo 495 402 644 nebo e-mailem ZDE.

Stromy na hradeckých náměstích a další vánoční dekorace se rozsvěcují s příchodem Adventu, výzdoba hradeckých ulic se vypíná tradičně až na svátek Tří králů, tedy 6. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…