Hradecký magistrát nabídne novým zaměstnancům výhodnější bydlení

27.07.2017 19:01

V dnešní době, kdy míra nezaměstnanosti je ve východočeském regionu na rekordně nízké úrovni, se s problémem nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců potýkají i instituce veřejné správy.

Hradecký magistrát nabídne novým zaměstnancům výhodnější bydlení
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ke zvýšení atraktivity nabízených volných míst na vybraných pozicích a stabilizaci stávajících zaměstnanců přichází hradecký magistrát nově s nabídkou výhodnějšího bydlení v městských bytech a rozšířením zaměstnaneckých benefitů.

„Největší problém je se získáním kvalifikovaných stavebních nebo investičních techniků a právníků,“ říká tajemnice Magistrátu města Hradec Králové Markéta Bartušová. Město dnes na jedné straně bojuje se všeobecným nedostatkem zájemců na trhu práce, tak jako celá řada soukromých firem a společností, na druhé straně roste počet stavebních řízení, schvalovacích procesů, žádostí o různá vyjádření. „Hospodářský růst zvyšuje požadavky na zaměstnanost, a pokud k výkonnější ekonomice přidáme i dostupnější dotace, roste i počet stavebních nebo investičních projektů. To pak logicky zvyšuje i související agendu na úřadě,“ dodává Bartušová.

Z pohledu magistrátu „problematické“ obory jsou totiž žádané i u soukromých zaměstnavatelů. „Co se týká finančního ohodnocení, je veřejná správa velmi omezená tabulkovými platy a nemůže tak konkurovat privátní sféře. Chceme ale zájemce oslovit nepeněžními benefity a především stabilitou pracovního místa,“ popsala záměr magistrátu tajemnice. Nově tak úřad nabízí pro své nové zaměstnance na strategických pozicích výhodnější nájemné ve vybraných městských bytech, které je na úrovni dvou třetin běžného nájemného. „Máme zatím vytipované tři byty různé velikosti, vhodné pro svobodné absolventy i pro potencionální zájemce s rodinami,“ přiblížila Bartušová. Město má celkem 1.287 bytů a vybrané byty nejsou v současnosti obsazené.

Vedle této pobídky pro nové uchazeče zavádí magistrát další nový benefit pro stávající zaměstnance. Tři dny zdravotního volna mohou pracovníci úřadu během roku využít při zdravotních komplikacích, které nevyžadují potvrzení od lékaře, ale zároveň tím zamezí šíření onemocnění mezi kolegy na pracovišti. Takzvané „sick days“ jsou v soukromé sféře poměrně rozšířený zaměstnanecký benefit, dnes je čím dále více využívaný i na úřadech, nabízí jej například hradecký krajský úřad, magistráty v Pardubicích nebo v Plzni.

V současnosti Magistrát města Hradce Králové zaměstnává celkem 420 lidí. Jeho zaměstnanci mají pět týdnů dovolené, úřad jim navíc přispívá na stravenky nebo vytváří sociální fond, který mohou individuálně dle volby čerpat na penzijní připojištění či regenerační aktivity. Magistrát dle situace umožňuje i různé formy zkrácených úvazků, které v privátní sféře nejsou samozřejmostí. Dlouhodobě je práce ve veřejném sektoru pozitivně vnímána z pohledu stability pracovního místa a jistoty odměny. Zaměstnanci často oceňují i výhodu pružné pracovní doby.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…