Jičín: Stání na tříděný odpad zmizí, sběr bude probíhat přímo od domů

14.03.2019 17:11

V Jičíně nastane zásadní změna ve sběru tříděného odpadu. Záměr se prozatím týká pouze tří oblastí, a sice Allanových sadů, Sedliček a části Větrova.

Jičín: Stání na tříděný odpad zmizí, sběr bude probíhat přímo od domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město opouští od venkovních hnízd „barevných“ kontejnerů. Nahradí jej mnohem přívětivější způsob, a to takzvaný systém „door to door“, čili „dveře od dveří“, „dům od domu“. Technické služby zdarma poskytnou domácnostem nádoby na tříděný odpad. Sběr začne od 1. července 2019, kdy budou rovněž zrušena klasická kontejnerová stání na tříděný odpad.

Obyvatele vyjmenovaných lokalit prosíme o součinnost. V průběhu června si odpadní nádoby vyzvedněte v sídle Technických služeb města Jičína v Textilní ulici čp. 955. Budou vám poskytnuty zcela zdarma, pouze je třeba s technickými službami podepsat smlouvu o výpůjčce.

Jak bude odpad svážen?

Nádoby na papír, plasty a nápojové kartony a směsný komunální odpad se budou svážet jednou za 14 dní, nádoby na bioopad jako doposud, čili jednou týdně. Systém door to door spočívá v tom, že domácnosti dostanou barevné popelnice, do nichž obyvatelé odkládají tříděný odpad. Barevné dělení odpovídá zvyklostem. Na papír je modrá nádoba, na plasty a nápojové kartony žlutá, na bioodpad hnědá a na směsný komunální odpad černá.

Systém door to door je vyzkoušený v jiných českých městech i v západoevropských zemích. Jednoznačně se ukazuje jako výhodný. Pokud mají lidé nádoby doma, mají tendenci třídit pečlivěji. Snižuje se tím množství směsného komunálního odpadu, který směřuje na skládku. Ačkoliv Jičínští třídí svědomitě, město se snaží separaci odpadu dále prosazovat i ulehčovat. Stále platí, že v blízké budoucnosti má dojít k razantnímu legislativnímu zpřísnění skládkování, tudíž pouze důslednou separací bude možné předejít tomu, aby větší množství odpadu směřovalo do spaloven, což by vedlo ke zdražování nákladů na odpadové hospodářství pro rozpočet města.

„Systém sběru odpadů od domu je osvědčený a vyzkoušený v jiných městech a spočívá v důsledném třídění odpadů papíru, plastů a bioodpadu. Tím dochází ke snížení množství směsného komunálního odpadu odkládaného na skládku. Proto město v loňském roce nechalo zpracovat analýzu sběrné sítě na tříděný odpad v Jičíně. Na jejím základě byly do pilotního projektu vybrány lokality Sedličky, Allanovy sady a část Větrova. Tam totiž jsou velké donáškové vzdálenosti ke kontejnerovým stáním, nádobami domů se snažíme lidem dopřát lepší komfort pro třídění,“ vysvětluje Ing. Eliška Soldátová z Odboru investiční výstavby a údržby města MěÚ Jičín.

Změna se týká rodinných domů, nikoliv bytových. Pro ně město chystá jinou službu. Plánuje v rámci pilotního projektu zakoupit 200 kusů speciálních tašek na tříděný odpad, které budou k dispozici rovněž zdarma pro obyvatele bytů.

Nádoby dodá COMPAG Mladá Boleslav

Nádoby na odpad dodá firma COMPAG Mladá Boleslav s.r.o., která zvítězila ve výběrovém řízení.

Dodá 3 velkoobjemové kontejnery o objemu 17,55 m3 a také 50 popelnic o objemu 120 litrů, 150 nádob o objemu 240 litrů – všechny tyto na biologicky rozložitelný odpad – a dále 200 nádob o objemu 120 litrů na plast a 200 nádob o stejném objemu na papír. To ale ještě není vše. Do jedné zakázky s firmou COMPAG je zahrnuto také vybudování podzemních kontejnerových hnízd, která vzniknou v letošním roce na rohu Husovy a Tyršovy ulice a na nábřeží Irmy Geisslové. Celkové náklady za vše popsané jsou 2 595 512 Kč bez DPH. Jičínu s financováním pomůže dotace z Operačního programu Životní prostředí ve výši 2 707 539 Kč (město je plátcem DPH).

Město Jičín také chystá informační kampaň. Pokud v příštích dnech naleznete informační leták od Odboru investiční výstavby a údržby města MěÚ Jičín, změna se týká i vás. Zdvořile prosíme, abyste se řídili instrukcemi v letáku. Podrobnější informace naleznete na internetových stránkách města Jičína v sekci „Odpadové hospodářství“. Jakékoliv informace vám poskytneme také na e-mailové adrese ZDE, případně na telefonním čísle 493 545 186.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…