Jihlava k Vánocům aneb Adventním časem k radosti

05.11.2019 14:47

Kluziště na Masarykově náměstí i adventní vesnice, to je Jihlava k Vánocům.

Jihlava k Vánocům aneb Adventním časem k radosti
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jaro, léto, podzim, zima a příští rok zase znova. Kruh je symbolem času a věčného opakování života a v jeho středu se navíc skrývá i útulné místo pro sbližování. Do kruhu se zdobí věnce a do kruhu se letos postaví i adventní vesnice s kluzištěm uprostřed. Jihlava k Vánocům bude kolem Mariánského sloupu na Masarykově náměstí při nadcházející zimě netradičně podle Vánočních tradic.

„Změníme věrně známé Masarykovo náměstí a vytvoříme na něm místo pro setkání přátel i rodiny v opravdu adventní atmosféře. Věřím, že se letošní koncept Vánoc stane nepostradatelnou tradicí a nebude se okolo Mariánského sloupu bruslit jen letos,“ prozradila primátorka města Karolína Koubová.

Jihlava - advent

Vizualizace návrhu letošního uspořádání prostoru pro adventní čas na jihlavském náměstí
(autor - František Novák z Třeště)

Programový návrh sází na místní zdroje ve spojení s atraktivní formou a nezvyklým uspořádáním prostoru náměstí. Změnu v letošním roce dozná zejména důraz dramaturgie na místní spolky, kapely, orchestry, divadelníky a místní taneční formace. Velkou část programu obsáhne i zdejší Základní umělecká škola Jihlava, a to ve všech svých oborech.

Jihlava k Vánocům bude obsahovat dvě programové části – čas adventní, který po Štědrém dni vystřídá čas Vánoční. „Pocházím z města Betlémů, kde se ten pověstný Ježíšek dává do jesliček až v noci 24. prosince. Adventní čas je období, které k samotným Vánocům teprve směřuje, doba zklidnění a rozjímání s blízkými, atmosféra, kterou bude možné v Jihlavě letos pocítit,“ doplnil autor a dramaturg projektu Petr Píša.

Adventním věncem se stane kluziště

Statutární město Jihlava věnuje všem návštěvníkům jako pořadatel akce netradiční místo na horním Masarykově náměstí, kde se lze za poslechu hudby dobře najíst i napít. Novinkou bude i kruhová ledová plocha pro bruslení okolo Mariánského sloupu, která má asociovat adventní věnec.

Kluziště bude v provozu od první adventní neděle 1. prosince, kdy dojde k tradičnímu rozsvícení vánočního stromu, přes vánoční čas až do Hromnic 2. února příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …