Kroměříž: Dožínky se letos neuskuteční

07.07.2020 7:35

Dožínky Zlínského kraje v Kroměříži, slavnost, která každoročně v regionu připomíná ukončení žní, se letos neuskuteční.

Kroměříž: Dožínky se letos neuskuteční
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jedná se o akci, která není omezená prostorem a není možné zajistit, že se jí zúčastní pouze omezený, v aktuálním čase povolený počet lidí. Vždyť jen krojovaných účastníků průvodu bývá každoročně kolem tisíce, návštěvníků a diváků pak do Kroměříže přijíždí dalších několik tisíc. Navíc se sjíždějí i ze vzdálenějších koutů Moravy a Čech… V současné době stále platí vládní omezení na konání hromadných akcí jako ochrana před případnou hrozbou korovanirové nákazy,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová

Dožínková slavnost patří mezi tradiční letní akce pořádané v Kroměříži a bývá poděkováním zemědělcům za jejich práci i za úrodu. Letošní dožínky měly být čtrnácté v pořadí a naplánované byly na víkend 21. – 23. srpna. Součástí programu bývají vystoupení folklorních souborů, dožínkový jarmark, gastrofestival, workshopy, děkovná mše svatá za úrodu, nepostradatelný průvod krojovaných, který prochází celým městem, a předání dožínkového věnce hospodáři.

„Dožínky Zlínského kraje jsou každoročně rovněž příležitostí k setkání se zástupci kroměřížských partnerských měst, k nimž patří Nitra, Ružomberok, Chateaudun, Ramnicu Valcea, Piekary Slaskie a Krems an der Donau. Ani tato milá setkání se letos v létě konat nebudou,“ doplnila Hebnarová.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…