Kroměříž: Dožínky se letos neuskuteční

07.07.2020 7:35

Dožínky Zlínského kraje v Kroměříži, slavnost, která každoročně v regionu připomíná ukončení žní, se letos neuskuteční.

Kroměříž: Dožínky se letos neuskuteční
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jedná se o akci, která není omezená prostorem a není možné zajistit, že se jí zúčastní pouze omezený, v aktuálním čase povolený počet lidí. Vždyť jen krojovaných účastníků průvodu bývá každoročně kolem tisíce, návštěvníků a diváků pak do Kroměříže přijíždí dalších několik tisíc. Navíc se sjíždějí i ze vzdálenějších koutů Moravy a Čech… V současné době stále platí vládní omezení na konání hromadných akcí jako ochrana před případnou hrozbou korovanirové nákazy,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová

Dožínková slavnost patří mezi tradiční letní akce pořádané v Kroměříži a bývá poděkováním zemědělcům za jejich práci i za úrodu. Letošní dožínky měly být čtrnácté v pořadí a naplánované byly na víkend 21. – 23. srpna. Součástí programu bývají vystoupení folklorních souborů, dožínkový jarmark, gastrofestival, workshopy, děkovná mše svatá za úrodu, nepostradatelný průvod krojovaných, který prochází celým městem, a předání dožínkového věnce hospodáři.

„Dožínky Zlínského kraje jsou každoročně rovněž příležitostí k setkání se zástupci kroměřížských partnerských měst, k nimž patří Nitra, Ružomberok, Chateaudun, Ramnicu Valcea, Piekary Slaskie a Krems an der Donau. Ani tato milá setkání se letos v létě konat nebudou,“ doplnila Hebnarová.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…