Lanškroun: Koupací biotop je ve fázi dokončené studie

04.12.2021 11:44 | Tisková zpráva

Čisté koupání v Lanškrouně už nemusí být jen nesplněným přáním. Na jednání rady města představil místostarosta Miloš Smola a městský architekt Oldřich Bittner studii koupacího biotopu umístěného v lokalitě koupaliště u Dlouhého rybníka.

Lanškroun: Koupací biotop je ve fázi dokončené studie
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Vedení města se seznámilo se studií koupacího biotopu. Celý záměr by měl být realizován na pláži současného koupaliště a z části by měl zasahovat i do samotného Dlouhého rybníka. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Koupací biotop bude využívat samostatné biologické funkce rostlin k přirozenému čištění vody bez přidávání chemických přípravků, a tak se stane koupání zdravější.  „Lanškroun si nové koupaliště s čistou vodou zaslouží. Chtěli bychom také citlivě navázat na historii této lokality, a pokud vše bude probíhat podle našich představ, mohli bychom na přelomu příštího roku začít s realizací,” říká Miloš Smola místostarosta města, který má investiční akci ve své gesci.

Představená studie odhadla cenu celé investice na zhruba 60 mil. Kč. Co je ale na záměru nejpodstatnější, jsou výrazně menší provozní náklady oproti standartním bazénům s chlorovanou vodou. „Proběhlo několik jednání s autory a mohu ocenit jejich snahu o vnímání naší vize a pozorné uchopení zadání. Vytvořili návrh, který citlivě reaguje na genia loci, rozšiřuje bohatou nabídku aktivit a rozvíjí areál vhodným způsobem tak, aby došlo jen k nejnutnějším změnám. Důraz byl kladen na zachování oblíbených komunikačních tras, minimalizaci zmenšování pláže a zachování upraveného nábřeží?," dodává městský architekt Oldřich Bittner.

V areálu stávajícího  koupaliště by mělo být vybudováno dětské brouzdaliště s potůčkem,  koupací biotopový bazén se dvěma moly a  samostatným tobobogánem s dopadištěm. Počítá se s vybudováním oplocení, komunikací a sociálního a technického zázemí. Studie počítá i se zapojením stávající restaurace doplněnou i o prodlouženou terasu, z které bude nerušený výhled na rybník. Vše je navrženo tak, aby se jednotlivé aktivity  vzájemně nadměrně nerušily. Minigolf a prostor pro další rekreační aktivity budou zachovány.

V současné době se město Lanškroun zabývá záležitostmi, které je třeba mít zajištěné před zadáním projektové dokumentace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…