Olomouc: Primátor připomněl Masarykovu chválu demokratické samosprávy

09.03.2019 21:12

Podstata demokracie je v administrativě a samosprávě. Demokracie není panováním, nýbrž prací k zabezpečení spravedlnosti. A spravedlnost je matematika humanity.“ Tímto citátem z prvního slavnostního proslovu, který přednesl Tomáš Garrigue Masaryk po vzniku samostatného státu, uvedl primátor Mirek Žbánek připomínku výročí narození prvního československého prezidenta.

Olomouc: Primátor připomněl Masarykovu chválu demokratické samosprávy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Připomínkový akt se odehrál za účasti představitelů města, kraje, Univerzity Palackého, armády, Sokola a dalších veřejných institucí na Žižkově náměstí před sochou této významné osobnosti.

Masaryk se 7. března roku 1850 se narodil v prosté rodině a nebyl tedy nikterak předurčen k dráze státníka a předního myslitele. Jak primátor Mirek Žbánek zdůraznil, Tomáš Garrigue Masaryk patří mezi těch nemnoho skutečných historických osobností, které dokázaly formovat národy a formulovat ideje, na nichž pak stál celý stát.

„O to víc mne těší, že už ve svém prvním velkém proslovu zmínil důležitost samosprávy,“ dodal olomoucký primátor. „Ano, je to právě samospráva, v níž se nejlépe zhmotňuje idea demokratické správy veřejných věcí. Správa obce, která vzejde z demokratických voleb, se zásadně liší od správy, dosazené různými totalitními systémy. Demokratická samospráva je bezprostředně odpovědná občanům, a ti ji také v pravidelných intervalech vystavují za její činnost jednoduché a přehledné vysvědčení. Samospráva je tím poutem, které spojuje každého jednotlivého člověka s obcí, v níž žije a pracuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…