Olomouc: Vymáhání pohledávek je úspěšnější, dluhy ale rostou rychleji

11.02.2020 19:33

O více než deset milionů korun narostly dluhy obyvatel vůči městu za druhé pololetí loňského roku. Celkový objem magistrátem vymáhaných pohledávek narostl na 77,6 milionu korun.

Olomouc: Vymáhání pohledávek je úspěšnější, dluhy ale rostou rychleji
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Magistrát eviduje 39 397 případů pohledávek. Nejvíce na ekonomickém odboru, kde je to přes 21 tisíc případů. Pomyslnou druhou příčku drží městská policie s deseti tisíci případy. Za celý rok 2019 bylo předáno k vymáhání celkem 11 341 pohledávek v objemu 19,3 milionu korun. Bylo to celkem 3654 vymáhacích případů. Prostřednictvím oddělení vymáhání pohledávek bylo za loňský rok vymoženo z 1070 případů 4,5 milionu korun.

„Oddělení vymáhání pohledávek je rok od roku efektivnější, meziročně evidujeme nárůst počtu vymožených případů o osmnáct procent a nárůst celkově vymožené částky o třicet procent,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Otakar Bačák. Enormní je podle něj za poslední dva roky nárůst předávaných pohledávek k vymáhání, který se zvýšil proti průměru let 2013-2017, v součtu přibližně o dvě stě procent.

Pohledávky statutárního města Olomouce ze správních a rozhodovacích činností jsou od roku 2013 vymáhány dvěma způsoby. Primárně je řeší oddělení vymáhání pohledávek, které je součástí ekonomického odboru. To přebírá pohledávky od jednotlivých odborů magistrátu a zjišťuje informace o dlužnících ve vztahu k jejich případnému zaměstnání, popřípadě pobírání příjmů postavených na roveň mzdy a současně informace o prostředcích na bankovních účtech těchto dlužníků. Pokud takový majetek zjištěn není, jsou jednotlivé případy postupovány soudnímu exekutorovi. Vymáhání prostřednictvím soudního exekutora představuje až sekundární způsob vymáhání.

Exekutorem bylo za celou dobu spolupráce vymoženo zhruba 14 z 76 milionů korun. Za rok 2019 byly exekutorskému úřadu předány k vymáhání nové pohledávky v celkovém objemu 10,3 milionu. Vymoženo bylo 434 případů a vyplaceno celkem 2,1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…