Praha 5: Léčivá síla prostředí v Domě sociálních služeb Na Neklance

01.03.2021 9:15

„Dům sociálních služeb s pobytovým odlehčovacím zařízením Na Neklance 15 prošel v posledních letech velkými změnami, které usnadnily a zefektivnily provoz domu a bezpečí klientů. Zároveň se ale podařilo vytvořit pro klienty příjemné, stimulující a aktivizující prostředí,“ uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Léčivá síla prostředí v Domě sociálních služeb Na Neklance
Foto: Praha 5
Popisek: Harmonické prostředí v Domě sociálních služeb Na Neklance

Klienti, kteří sem přicházejí na pobyt, ať na krátkou dobu, či na delší přechodný pobyt z důvodu potřeby odlehčení rodině pečující o seniora či omezení schopnosti seniora samotného postarat se o sebe, potřebují vstřícné zázemí s prvky rodinného prostředí. Právě pocit rodinného, přátelského prostředí, vnímání a prožívání příjemných lidských vztahů, po tom touží každý z nás. A ti, co sem přicházejí, to potřebují dvojnásobně. Hodně významný je pro seniory samozřejmě i pocit perspektivy. Prostě mít se na co každý den těšit a dělat něco, co povzbudí mysl a zaměstná smysly. Podělit se o zážitek a pěstovat radost, to je nepostradatelný moment pro práci s klienty v odlehčovací pobytové službě.

Na základě aktivizačních programů, individuální a skupinové dlouhodobé práce s našimi klienty se povedlo odbornému týmu pracovníků Na Neklance vytvořit harmonizující a relaxační prostředí na základě principu „snoezelenu“, který nabízí bezpečné a stimulující prostředí, příjemnou atmosféru a smyslové podněty. Samozřejmě s využitím námětů klientů samotných, ale i s přispěním jejich příbuzných a známých, kteří sem za nimi docházejí na návštěvy a svěřují nám svá přání a postřehy. Není jim cizí osud jejich blízkých a přátel, kteří jsou zde na pobytu. Stačí tak málo, vlídnost vztahů a harmonie prostředí.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Na jaře minulého roku se začalo vytvářet v interieru společenské místnosti, která je častým svědkem společenského dění domu Na Neklance, prostředí působící na subjektivní smyslové vnímání klientů. A funguje to. S využitím zejména přírodních prvků, světla, vůní, zvuků přírody, hudby bylo vytvořeno stimulující prostředí, které nabízí příjemnou atmosféru a rozvíjí smyslové podněty klientů. Sounáležitost a nadšení klientů, kteří pochopili smysl této práce, a záměru je velmi podnětná nejen pro klienty, ale i pro odborný personál. Klienti se sami zapojili do tvorby zelené stěny, oslovila je potřeba obklopit se a spojit s přírodou a rostlinami. Sázení pokojových květin a práce s hlínou je potěšily a zaktivizovaly k výrobě přírodních doplňků pro radost, ale i pro náš dům. Mnohým navodily reminiscenční vzpomínky na svou zahrádku, kterou měli doma a mohli pěstovat.

Relaxační atmosféru doplnily i prvky „terapie světlem“, která simuluje a navozuje příjemnou atmosféru „rodinného krbu“, s využitím lávových lamp a příjemných barevných světelných efektů hřejivých tónů a relaxačního parafínového tubusu v místnosti. Klienti využívají k posezení pohodlná křesla s ergonomickou úpravou. V kteroukoliv denní dobu se tady schází na kus řeči, luští křížovky, rádi zde usedají s přáteli a příbuznými a nechávají na sebe působit klidovou atmosféru místnosti. Jak se nám sami svěřují, „léčí se“ a odblokovávají si zde své úzkosti a strachy, se kterými sem někteří přicházejí. Dokonce se tady naučili i plánovat, na co se těšit. Vznikla zde řada přátelství mezi klienty, kteří se tady naučili scházet a vzpomínat na staré časy, čtou se tu knihy a diskutují se různá témata z kultury, historie, umění, sportu, ale samozřejmě i z politiky. Nechají se unášet zvuky přírody a relaxační hudbou.

A opět nám praxe ukazuje, že komplexní péče o seniory by měla zahrnovat i speciálně upravené prostředí, které příznivě působí na jejich zdraví, uvolňuje, uklidňuje, odstraňuje strach, vnitřně organizuje, vyvolává pocit jistoty, odbourává pocit osamocení, ale současně aktivizuje a u mnohých probouzí znovu zájem o dění okolo nás. To je podstata, naučit se znovu prožívat a zpříjemnit si každou chvilku v životě. A v tomto směru jsme v pobytové odlehčovací službě Na Neklance našim klientům zase o něco blíž, což oceňují oni sami, ale i jejich rodiny a známí, kteří je v zařízení navštěvují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …