Praha 8: Březiněves získá pozemky pro stavbu školy

11.07.2018 17:30

České velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů umožní vznik školy v pražské Březiněvsi. Řád obci postoupí pozemky, na kterých má podle plánů místní radnice vzniknout velký školní areál. Smlouvu o převodu schválilo na konci června zastupitelstvo obce a potvrdil ji i kancléř a nejvyšší český představitel Řádu Maltézských rytířů Johannes Lobkowicz.

Praha 8: Březiněves získá pozemky pro stavbu školy
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

„Z naší strany je smlouva podepsaná. Vyhověli jsme požadavkům obce a převedeme na ni více než 4 hektary pozemků, na kterých vznikne škola a další potřebné vybavení,“ uvedl Johannes Lobkowicz. Smlouva tak odblokuje současný stav, který brání rozvoji obce. Březiněves totiž o vznik školy usiluje dlouhodobě. Plán na rozsáhlý školní areál vychází z iniciativy dlouholetého starosty Jiřího Haramula, realizaci ale dosud komplikují právní spory o vlastnictví pozemků.

Převod pozemků na obec je podle kancléře Lobkowicze právně i ekonomicky nejčistší řešení. Prostředky na odkoupení půdy poskytne obci magistrát, pražští zastupitelé vyčlenili potřebné finance už letos v květnu. Maltézští rytíři zároveň převádějí pozemky pod tržní hodnotou, aby omezili riziko, že se kvůli tomu celý postup zadrhne. „Mohu potvrdit, že Březiněves od nás dostane pozemky za cenu podstatně nižší, než by odpovídalo běžné tržní hodnotě“ uvedl Johannes Lobkowicz. Podle cenové mapy se okolní pozemky prodávají za částku až 5000 Kč za metr čtvereční.

„Nejednáme jako developeři, jsme duchovní řád,“ vysvětluje motivace rytířů Johannes Lobkowicz. Prostředky, které Řád za pozemky utrží, věnuje na podporu sociálních služeb pro seniory a potřebné nebo na opravy a rekonstrukce budov. Maltézští rytíři provozují například obecně prospěšnou společnost Maltézská pomoc, druhou největší českou síť osobních asistentů a dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům a zdravotně znevýhodněným.

V archivu Řádu se dodnes nachází původní darovací listina

Řád Maltézských rytířů získal pozemky v Březiněvsi v rámci církevních restitucí. S obcí ho spojuje víc než osmisetletá historie, statek v Březiněvsi totiž rytířům věnoval český kníže Vladislav II. v polovině 12. století. V archivu Řádu se dodnes nachází původní darovací listina, která zároveň obsahuje vůbec první historickou zmínku o existenci obce. Kopii vzácného archivního dokumentu předal kancléř Lobkowicz při osobním jednání i starostovi obce Haramulovi.

Březiněves je jedna ze sedmi pražských městských částí, ve které chybí základní škola. V obci přitom žije téměř 1800 lidí a díky dobrému dopravnímu napojení na hlavní strategické tahy jejich počet stále narůstá. Podpora vzdělávacích aktivit je také v souladu s prioritami Maltézských rytířů. Ti jsou sami zřizovatelem tří škol, jinak se v Česku soustředí hlavně na podporu seniorů a služby na pomezí zdravotní a sociální péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…