Prostějov: Nejvíce dětí přišlo na svět v porodnici v lednu

09.07.2020 20:33

Velice plodných šest měsíců zaznamenala porodnice Prostějov. Zatímco loni zde přišlo v první polovině roku na svět 396 dětí, letos to bylo 441 novorozenců.

Prostějov: Nejvíce dětí přišlo na svět v porodnici v lednu
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Deniel, Ruslan, William, ale i Mia, Meghan, Vivien. To jsou jména některých ze 441 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v nemocnici Prostějov. Z hlediska pohlaví dominovali chlapci v počtu 232, novorozených děvčátek pak bylo 209.  Ve čtyřech případech se rodiče radovali dokonce z dvojčat.

Projevila se také obliba k českým tradičním jménům. Dcerám dávali rodiče nejčastěji jméno Eliška, Anna, Tereza, dále pak Viktorie, Ema, Nela, Natálie či Barbora. Chlapcům pak v prvním pololetí vévodil Jakub, Jan, Adam, Matyáš, Filip, Dominik, David a Lukáš.

„Nejvíce porodů jsme měli během ledna, sedmaosmdesát, nejméně pak v únoru a v červnu, kdy na svět přišlo shodně 64 dětí,“ sdělila Věra  Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení.

Perfektní zázemí prostějovské nemocnice s profesionálním a lidským přístupem zdravotního personálu vyhledávají maminky nejen z blízkého okolí.

„Maminky k nám jezdí rodit z celého Prostějovska, Vyškovska, z celého Olomouckého kraje, třeba i ze Šumperku, ale i z Brna,“ potvrdila vrchní sestra s tím, že lékaři i porodní asistentky od poloviny letošního března do konce dubna pracovali po celou dobu v pěti týmech. Proč?

„Aby v případě onemocnění koronavirem šla do karantény pouze jedna skupina a ostatní mohli pracovat dále a chod porodnice tak nebyl ohrožen. Naštěstí u nás nikdo neonemocněl a ani nebyl v karanténě,“ vysvětlila  Věra  Tisoňová a jedním dechem dodala: „Tato doba byla velice náročná pro personál i na psychiku, ale zvládlo se to.“

Porodnice v Prostějově nabízí budoucím maminkám tři samostatné uzavřené klimatizované porodní boxy, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. Součástí těchto boxů je kromě speciálních polohovacích lůžek také porodní vana, rehabilitační balony, žíněnky, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu. Porodnice je také držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…