Šumperk: Město připravuje rekonstrukci Sadů 1. máje i amfiteátru

11.11.2020 12:09

Město Šumperk připravuje celkovou regeneraci Sadů 1. máje, součástí tohoto záměru by měla být i rekonstrukce letního divadla za vilou Doris. Plánovaná investiční akce odstartuje nejdříve za tři roky.

Šumperk: Město připravuje rekonstrukci Sadů 1. máje i amfiteátru
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Původně se měl amfiteátr opravovat již v květnu letošního roku. Firma, která vyšla vítězně z veřejné soutěže nakonec od smlouvy odstoupila, protože nedokázala splnit technologické požadavky města. I vzhledem k současné finanční situaci města bude přestavba letního divadla zřejmě zahrnuta do celkové revitalizace Sadů 1. máje.

„Už nám selhaly dva pokusy a nyní je otázka, zda máme na rekonstrukci amfiteátru spěchat. Naposledy vybraný zhotovitel nebyl schopen stavbu provést, ve stanoveném termínu nedodal požadované vzorky betonu," uvedl starosta Tomáš Spurný.

Město proto plánuje spojit rekonstrukci amfiteátru s celkovou rekonstrukcí Sadů 1. máje. „Vypadá to, že v nových evropských dotačních titulech by se mohly objevit parky. Poté se rýsuje jako ekonomicky výhodná možnost amfiteátr opravit v rámci velké dotační akce. První výzvy se dají očekávat v prvním pololetí roku 2022. Realizaci i z toho důvodu vidím nejdříve v roce 2023," vysvětlil Tomáš Spurný.

Park vznikl původně jako soukromá zahrada, která lemovala Pavlínin dvůr, dnešní areál vlastivědného muzea. Šlo o hospodářský dvůr rodiny Terschů, který získal své jméno podle Pauliny, rozené Chiariové. Chiariům dvůr také náležel i s rozsáhlou zahradou. Zahrada byla oplocena, a to až do roku 1947, kdy byla přidělena městu. V letech 1948 až 949 byl plot odstraněn a park by zpřístupněn veřejnosti.

Sady 1. máje jsou nejnavštěvovanějším a nejvýznamnějším šumperským parkem z hlediska kulturního využití veřejnosti. Prochází jím hlavní pěší tah městem vedoucí z centra na nádraží. V parku jsou situována hlavní kulturní zařízení města: Dům kultury Šumperk, Vlastivědné muzeum v Šumperku a Středisko volného času Doris Šumperk. Sady 1. máje jsou místem konání tradičních akcí, jako jsou Slavnosti města Šumperka, Mezinárodní folklorní festival, Divadlo v parku, Den Země a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…