Šumperk: Šumperský terminál získal prestižní ocenění

04.12.2021 18:01 | Tisková zpráva

Město Šumperk si z Prahy přivezlo prestižní ocenění. S projektem Přestupní terminál Šumperk zvítězilo v celostátní soutěži Chytrá města 2021. Plastiku z ateliéru sklářky Venduly Prchalové převzali šumperští místostarostové Marta Novotná a Jakub Jirgl.

Šumperk: Šumperský terminál získal prestižní ocenění
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Autobusové nádraží uspělo v kategorii realizované projekty ve městech od 10 do 50 tisíc obyvatel. Těší nás, že Šumperk zabodoval. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
Díky tomu se veřejnost může seznámit se šumperským terminálem na výstavě v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl.

Do 5. ročníku soutěže se přihlásila více než stovka projektů. „Porota, která byla složená ze zástupců veřejné a státní správy, akademické obce a odborných institucí, měla velice náročnou3  Místostarosta Jakub Jirgl s právě získanou cenou v soutěži Chytrá města 2021 práci při výběru těch nejlepších,“ uvedl při slavnostním vyhlašování ředitel Smart City Innovations Institutu Petr Tomáš. Doplnil, že porota hodnotila podle čtyř pilířů, kterým byla viditelnost, udržitelnost, úspora a zapojení veřejnosti.

Realizace autobusového nádraží odstartovala v květnu 2019, první autobus z rekonstruovaného terminálu vyjel v lednu 2021. Projekt zahrnoval nejen rekonstrukci autobusového nádraží, ale i prostor přednádraží na protilehlé straně páteřní Jesenické ulice.

Na autobusovém nádraží v Šumperku, které po rekonstrukci patří k nejmodernějším v České republice, zastaví každý den 400 autobusů a využívá jej 8 tisíc cestujících denně. Na zastřešení nástupišť, výpravní budově i zastávce MHD jsou zelené střechy, akumulační nádrž zachycuje dešťovou vodu, která je využívána na zálivku, na nástupištích jsou vzrostlé stromy, tvůrci projektu využili také chytré technologie, které zajišťují komfort pro cestující, zároveň snižují světelný smog, hlučnost i emise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…