ANO: Naše mise pokračuje!

24.12.2014 6:30

Vážení voliči ANO, sympatizanti ANO, vážení občané, omlouváme se za opožděné vyjádření k proběhnuvším volbám v Praze 4. Důvodem byla skutečnost, že jsme chtěli toto období vyhodnotit v kontextu reálného stavu, s odstupem času a bez emocí.

ANO: Naše mise pokračuje!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Volby v Praze 4 měly v rámci Prahy jedno zásadní specifikum – MČ Praha 4 byla rozdělena na pět volebních obvodů. Je jisté, že toto rozdělení historicky není náhodné, a bylo doposavad pro kandidující strany výhodné. Rozdělení na volební obvody zvyšuje nároky na celou volební kampaň, kandidáty a samozřejmě zhoršuje i orientaci voličů. Do voleb jsme vstoupili jako nové hnutí, tj. bez vlastní historie z komunální politiky, jako hnutí, které nebylo ani nemohlo být spojováno s negativními kauzami, s novými lidmi, kteří mají velké odhodlání dát řízení Prahy 4 nový impuls. Bylo zřejmé, že volby budou nesmlouvavé a tvrdé. Hnutí ANO se rozhodlo nejít negativní kampaní, jak se o to čas od času pokoušely různé strany s různými prostředky. Jsme totiž přesvědčeni, že voliči negativních zkušeností z rozhodnutí politiků mají každodenně více než dost. Rovněž jsme si byli vědomi, že voliči v Praze 4 se chovají spíše konzervativně ke stranám, které dlouhodobě podporují, a proto náš výsledek ve volbách byl nejistý. Bylo veřejným tajemstvím, že triumfální výsledek očekávaly TOP 09 a ČSSD.

Volební kampaň

Pustili jsme se do volební kampaně! V průběhu necelého měsíce jsme provedli více jak 80 osobních kontaktních kampaní na rozhodujících místech v Praze 4, prakticky ve všech obvodech, navštívili jsme domovy seniorů, prezentovali jsme se na branické cyklostezce, realizovali jsme 5 volebních stanů s programem (např. Nám. bří Synků, Budějovická, Arkády, Novodvorská). Kromě toho jsme se prezentovali prostřednictvím několika letáků, více jak 20 billboardů, v deníku Metro, na internetu (náš web, Seznam, IDnes), facebooku, pustili jsme do ulic „loď ANO“.  Náklady na volební kampaň jsme hradili rozhodujícím způsobem ze svých prostředků a s přispěním sponzorů. Nebudeme zmiňovat kandidáty na předních místech kandidátky, ale je na místě ocenit a poděkovat za vykonanou práci ve volební kampani našim kandidátům, paní Filipové, Zelené a Čermínové, pánům Schmidtovi, Čermínovi, Peškovi, Jindrovi, Chaloupkovi, Kautskému a Hušbauerovi.

Volby jsme vyhráli, a to díky vám, voličům, kteří jste nám dali důvěru, abychom mohli realizovat námi připravované změny – vážení voliči, ještě jednou DĚKUJEME.

Povolební vyjednávání

Ihned po volbách jsme začali vyjednávat, a to v pořadí dle výsledků voleb. Začali jsme jednat s Trojkoalicí. Když už jsme si mysleli, že jsme se dohodli, pan Štěpánek s námi přerušil jednání. Jak jsme se dozvěděli později, v ten samý den bylo podepsáno memorandum mezi Trojkoalicí, TOP 09 a ČSSD. Naše následná jednání jak s TOP 09 a ČSSD s ohledem na tuto skutečnost neměla od samého začátku již žádnou šanci a byla prakticky „politickou hrou“. Důkazem je fakt, že jsme v zájmu toho, aby se ANO podílelo na řízení města a aby mělo možnost svým voličům dokázat, že je schopno plnit volební sliby, neúspěšně nabídli funkci starosty jak TOP 09, tak ČSSD. Naše vyjednávání nebylo úspěšné. Dílem to mohla být nováčkovská daň, dílem snaha o získání co nejlepší pozice pro hnutí ANO. Vzhledem ke všem možným navrhovaným řešením lze konstatovat, že úspěch vyjednávání je vždy ovlivněn předpokladem, že ten kdo jedná, to myslí vážně a chce se dohodnout

Věděli jsme, že jednáme se stranami, které mají jak pozitivní, tak negativní obraz, který si samy vytvořily při dlouhodobé činnosti v zastupitelstvu, a to jako subjekty, které řídily město či byly v opozici. Věděli jsme, že přes dlouhodobě deklarované „nesmiřitelné“ politické postoje a snahy o radikální změny (a to jak systémové či personální), jsou tyto osoby v úzkém osobním kontaktu, v některých případech 8 až 12 let. Ukázalo se, že tyto neformální kontakty hrají daleko důležitější roli než vlastní realizace volebních programů. Kdo by si pustil „do své rodiny“, koho nezná a nemá s ním žádnou zkušenost? Přestože jsme vyhráli, skončili jsme v opozici. Důvod, který naši vyjednávači nemohli překonat, byla obava z toho, aby se nový subjekt podílel na řízení města a aby pronikl „do zajetého soukolí spolupráce stran“. Ta obava byla tak velká, že dokonce spojila „osobně nesmiřitelné politiky“. Kdo a proč se tolik bojí, ukáže určitě čas.

Nezbývá nám nic jiného, než pozorně sledovat, jak splní svůj volební program každá ze stran, které se podílejí na řízení města, jak se jejich volební programy promítnou do programového prohlášení rady, zda se radikální volební proklamace „neztratí cestou“ a jak dlouho vydrží „sňatek z rozumu“. Jenom to, že starosta bude jezdit do práce na kole (i když je to příkladné), rozvoj naší Prahy 4 nezaručí.

Musíme přiznat, ve vyjednávání o radnici jsme prohráli „bitvu“, nikoliv však válku.

Vážení občané, jsme v opozici. Neznamená to však konec světa, budeme soustavně kontrolovat činnost rady, budeme pracovat na tom, abychom našli společnou řeč s ostatními stranami, které mají zájem na transparentním rozvoji města, abychom odstranili jejich obavy a v krátkém čase převzali podíl na odpovědnosti za řízení Prahy 4, a tím měli možnost realizovat naše závazky vůči vám – voličům hnutí ANO 2011.

S přáním příjemných svátků vánočních a mnoho úspěchů a radosti Vám všem v novém roce 2015,

Ing. Pavel Čihák, předseda OO ANO Praha 4 a Ing. Antonín Lébl, lídr volební kampaně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…