ANO: Vláda ustála hlasování o nedůvěře

26.05.2015 23:01

Koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL v úterý podle očekávání přežil hlasování o nedůvěře, které vyvolala pravicová opozice. Pro návrh, tedy pro nedůvěru vládě, bylo pouhých 47 poslanců, tedy necelá čtvrtina. Proti návrhu bylo 105 koaličních poslanců, komunisté se zdrželi.

ANO: Vláda ustála hlasování o nedůvěře
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Mimořádnou schůzi o nedůvěře vládě vyvolalo prodloužení daňové podpory biopaliv, které navrhuje vláda. Pravicová opozice, která podporu vysokoprocentních biopaliv zavedla zákonem v roce 2009, nyní s další podporou, kterou plánovala i Nečasova vláda, nesouhlasí. Důvodem je fakt, že výrobcem biopaliv jsou i některé firmy vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše.

"Už dávno jsem neslyšel tolik lží o mé osobě a o mých takzvaných střetech zájmů, a jsem rád, že byla schůze svolána, abych se k tomu mohl vyjádřit," řekl Babiš po hlasování České televizi. "Je vidět, že je opozice zoufalá a vymýšlí stále nové lži – nemá jiný program než Antibabiš. Ta schůze byla pro mě akorát ztracený den a jsem rád, že to máme za sebou."

Celou "kauzu podpory biopaliv" rozehrál ve sněmovně předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten tvrdil, že podpora biopaliv měla být v roce 2015 ukončena, což od něj převzala i většina médií. Neřekl ale, jakým způsobem by měla Česká republika splnit závazek Evropské unii o 10% podílu obnovitelných zdrojů energie v dopravě, kterého má naše země dosáhnout do roku 2020.

Samotná vláda Petra Nečase s Miroslavem Kalouskem na postu ministra financí přitom v listopadu 2012 schválila takzvaný Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů (http://www.mpo.cz/assets/cz/2012/11/NAP.pdf), který s podporou biopaliv do roku 2020 počítá (viz bod 3. Oblast dopravy, str. 101).

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.