Adamec (ODS): Jasan někdo záměrně chemicky ničí a stav stromu je nezvratný

13.07.2020 14:32

Trutnov podává trestní oznámení. Chce chránit přírodu ve městě.

Adamec (ODS): Jasan někdo záměrně chemicky ničí a stav stromu je nezvratný
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Rada města Trutnova odsouhlasila podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Důvodem je poškozování vzrostlého jasanu v Horním Starém Městě, který někdo záměrně ničí. Škoda se dle znaleckého posudku vyšplhala na 220.000 Kč.

Trutnovští radní odsouhlasili podání trestního oznámení na neznámého pachatele, který záměrně poškozuje strom v majetku města Trutnova. Jde o vzrostlý jasan ztepilý v Mladobucké ulici. „V roce 2018 jsme na tento 12 metrů vysoký strom pořídili znalecký posudek, který zhodnotil jeho stav jako nadprůměrně dobrý s vysokou biologickou i společenskou funkčností,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Dle posudku byla hodnota stromu před dvěma lety vyčíslena na téměř 260.000 Kč.

Letos radnice obdržela žádost o pokácení stromu podaný majitelkou pozemku, kam zasahuje jeho kořenový systém. Proto město nechalo vypracovat nový znalecký posudek. „Bohužel jsme zjistili, že stav jasanu se za poslední dva roky radikálně změnil. Ze dvou třetin odumřela koruna, má nažloutlé až bělostné listy a jeho vitální funkce jsou těžce narušeny. Znalec potvrdil, že jej někdo záměrně chemicky ničí arboricidem či herbicidem a stav stromu je nezvratný,“ vysvětluje trutnovský starosta a dodává, že „pokud bychom se bavili o hmotné škodě, hodnota jasanu dle posudku klesla o téměř 220.000 Kč, ovšem škoda z hlediska životního prostředí je nevyčíslitelná“.

Město tak přistoupilo k podání trestního oznámení. Pokud se policii podaří pachatele dopátrat, čeká ho trestní stíhání za poškozování cizí věci s možným trestem odnětí svobody až na jeden rok. „O zeleň v Trutnově pečujeme jako řádný hospodář a rozhodně si nenecháme líbit, když se někdo uchýlí k tak zavrženíhodnému chování. Podaří-li se pachatele dopadnout, doufáme, že trest bude dostatečnou výstrahou pro podobně smýšlející osoby. Je v našem zájmu přírodu chránit,“ uzavírá starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…