Adamec (ODS): Situace je velmi složitá, je potřeba uklidnit společnost

16.09.2022 15:09

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 16. září 2022 k vládnímu návrhu zákona o spotřebních daních

Adamec (ODS): Situace je velmi složitá, je potřeba uklidnit společnost
Foto: ODS
Popisek: Ivan Adamec

Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové,

já teda zareaguji na své ctěné kolegy z hospodářského výboru. Tak první otázka na kolegu Kolovratníka - tak proč je v Polsku tak vysoká nezaměstnanost a tak nízké platy (Předsedající: Prostřednictvím!) proti nám? Samozřejmě vaším prostřednictvím. Já se omlouvám, paní předsedkyně. A co se týká toho česko-polského pohraničí, já z něj jsem. A to je historicky. My jezdíme teď tam, protože mají lepší podmínky, před dvěma lety jezdili Poláci k nám nakupovat, protože měli lepší podmínky u nás. A každý stát, který nějakým způsobem stropuje ty věci a dělá to, řekl bych, třeba přes přidanou hodnotu, daň z přidané hodnoty, tak prostě to není schopen dlouho vydržet z těch důvodů, o kterých já jsem tady hovořil.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Ale nalijme si čistého vína. To, co tady dneska máme, tak jsou regulační zákony. Já jako představitel pravice samozřejmě s tím mám velký problém, ale chápu společenskou situaci, která tady je v tuto chvíli velmi složitá. Je potřeba uklidnit společnost. Ale položme si prosím otázku, co se stane, když ten trh se nezmění, ten energetický trh, a my budeme každý rok vydávat mimořádná opatření, ta mimořádná tržní situace, budeme vydávat na dvanáct měsíců opatření. Jak to dopadne s veřejnými financemi? Položte si tu otázku, než tady začnete nabízet z toho státního rozpočtu další a další kroky. Mimochodem vyšší výběr DPH je logický, protože to tak je, ale proti tomu jdou taky náklady v těch obcích a městech. To si řekněme na rovinu.

Mimochodem vyšší výběr DPH je logický, protože to tak je, ale proti tomu jdou taky náklady v těch obcích a městech. To si řekněme na rovinu. Není možné říkat jednou větou snížíme DPH a nepřidáme obcím na to, aby zaplatily svoje náklady. Dneska už podle mě obce ani nejsou tak schopné daní zaplatit běžné výdaje. To je prostě realita. Jsou to regulační věci. Do budoucna, pokud se to nezmění, pokud Evropa neprocitne, tak je to cesta do pekel.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.