Adámková (ANO): Odstraňme křivdu dárcům kostní dřeně

28.08.2021 20:56 | Komentář

Nemoci krve a krvetvorných orgánů se nevyhýbají žádné věkové skupině. V mnoha případech je jedinou možnou léčbou transplantace kostní dřeně. V případě komplikací (velmi raritních) se na ně s ohodnocením pracovní neschopnosti nemyslelo.

Adámková (ANO): Odstraňme křivdu dárcům kostní dřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesorka Věra Adámková

Doznívají prázdniny, které si všechny děti více než zasloužily a je třeba popřát do školního roku jim i jejich rodičům, učitelům, ale i všem ostatním mnoho úspěchů a pohody ve školním roce. Nejvíce přeji všem hlavně zdraví, protože bez zdraví je všechno ostatní nepodstatné.

Bohužel, ani dětem se nevyhýbají závažné nemoci krve a krvetvorných orgánů, které jsou velmi často úspěšně řešeny transplantací kostní dřeně.

Kostní dřeň je v převážné většině případů získána od dobrovolných dárců. Odběr probíhá ambulantně odsátím materiálu, nejčastěji z kosti prsní. Výkon provádí vybraná pracoviště rutinně, po pravdě jsem závažnou komplikaci, která by vyžadovala pracovní neschopnost po tomto výkonu, viděla naposledy před více než 20 lety a potom na konci roku 2020, což je také ten důvod, proč vůbec obracím pozornost k tomuto tématu. Dobrovolný dárce orgánu (příkladně ledviny) je po výkonu v pracovní neschopnosti s plnou výší platu, což mi připadá jako minimální poděkování za velkou pomoc se záchranou života našeho bližního. Dárci kostní dřeně skutečně obvykle pracovní neschopnost nepotřebují, protože komplikace jsou velmi raritní, ale stane se. Koncem roku 2020 se komplikace, která vyžadovala PN stala a potom jsem zjistila, že z právního hlediska není krev chápána právníky jako orgán!

Pojďme si říci několik čísel, která nám ukáží naprostou nezbytnost postarat se o dobrovolné dárce kostní dřeně.

Ročně onemocnění některým z typů leukémie zhruba 1 400 lidí, okolo 900 jich na tuto nemoc zemře. Leukémie představují zhruba 30 % nádorů dětského věku, jsou nejčastějším nádorovým zhoubným onemocněním do 15 let věku našich dětí. Nebudu se rozepisovat o jednotlivých typech leukémie, nechci nikoho strašit, ale je třeba si uvědomit, že v České republice je ročně nově diagnostikováno zhruba 60-70 dětí s některým typem, zkráceně řečeno, leukémie. U dospělých jsou obecně nádorová onemocnění druhou nejčastější příčinou úmrtí a nemoci krve i v této věkové kategorii představují nezanedbatelnou část.

Léčbě je komplexní, použitím moderních dostupných léků, ale také včetně transplantace kostní dřeně. Ne vždy se podaří nalézt vhodného dárce v rodině, v příbuzenstvu. V České republice je organizován Český registr dárců krvetvorných buněk, jehož posláním je nábor, registrace a vyhledávání dobrovolných anonymních nepříbuzných dárců, ochotných pomoci pacientovi kdekoliv na světě.

Nyní je podán kolektivem poslanců návrh na změnu tzv. Transplantačního zákona, abychom odstranili křivdu, která vznikla, jistě pouze nepochopením terminologie, tedy krev je orgán a dárce krvetvorných buněk (kostní dřeně) musí mít jistotu, že v případě (zcela ojedinělé) komplikace, která by vyžadovala PN, bude mít plnou výši mzdy. Je to minimální poděkování, které můžeme jako společnost, těmto lidem dát. Děkuji jim za jejich pomoc.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.