Babiš (ANO): Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

27.04.2017 8:35

I tak může vypadat objednávka piva v restauraci.

Babiš (ANO): Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi. Stupňové označování piva v běžném hovoru je u nás zažitou věcí. Oficiální značení dle platné legislativy je v tomto ohledu odlišné. Správně se používá slovní značení, případně údaj o hmotnostním procentu extraktu původní mladiny. A platí to jak pro výrobce, tak i pro hospodské. Přesto není ojedinělou záležitostí, že nám v restauraci nabízí desítku nebo dvanáctku a ještě méně pozornosti tomu pravděpodobně věnujeme my zákazníci.

Proč vlastně používat složitější systém značení piva? Jde především o to, že doby, kdy na trhu byly pouze standardní druhy piva, jsou již dávno pryč. Výrobci v potravinářství se zákazníkům snaží nabídnout co nejširší paletu produktů, vymýšlí zcela nové produkty, využívají nové technologické postupy. Nejinak je tomu u piva. S rostoucím počtem zejména malých pivovarů se každý výrobce snaží zaujmout něčím novým. Zároveň vzhledem k propojenosti trhu se zahraničím, je tendence sbližovat označení piva i na mezinárodní úrovni.

A tak se můžeme v současnosti setkat se stolním a výčepním pivem, ležákem a speciálem, popřípadě porterem, seřazeno podle hmotnostního procenta extraktu původní mladiny od nejnižší po nejvyšší hodnotu. I toto rozdělení má však ještě určité vady na kráse. Příkladem mohou být svrchně kvašená piva spadající do procentní hranice, kterou je v současnosti vymezen pouze ležák. Ty musí být v souladu s tímto vymezením označeny slovním značením ležák, i když tomu tak z podstaty procesu není a zákazník je tedy v podstatě klamán, ne vinou výrobce. Právě samotné pivovary tlačí na zpřesnění značení, které jim umožní prezentovat zákazníkovi jasné vymezení jejich produktu. Výsledkem bude zřejmě i nová vyhláška (momentálně v legislativním procesu). Ta zavádí kategorii plná piva, do které budou spadat všechna piva dosud spadající pod kategorii ležák, která jsou však svrchně kvašená. Piva s obsahem 13 % a více extraktu původní mladiny se přejmenují na piva silná.

Výrobci si se změnou určitě poradí. Jsem spíše zvědavý, jak se s tím popasují hospodští a hlavně čeští spotřebitelé, pro které (až na výjimky) hraje stupňové hodnocení stále prim. Myslím si a jistě nejsem jediný, že určitě i dál uslyšíme v hospodách klasické objednávky desítek či dvanáctek. Je tedy otázkou, jak tuto snahu o správné rozlišení, běžní čeští „pivaři“ ocení.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…