Babiš: Na zvyklostech z minulosti nelpíme

10.09.2014 12:33

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 9. 2014.

Babiš: Na zvyklostech z minulosti nelpíme
Foto: Radim Panenka
Popisek: Andrej Babiš v Paříži

Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já jsem neměl v plánu vystoupit, dokonce mi dva členové našeho poslaneckého klubu nedoporučili, abych vystoupil. Asi mají obavu, že tady budu něco nemístného povídat. Nicméně vystoupení pana Okamury a pana Kalouska mi nedá, abych vystoupil.

Já bych si dovolil zopakovat některá fakta. Zákon o státní službě jsme - první návrh byl v roce 2002 a byla to podmínka vstupu do Evropské unie. Já myslím, že hlavně díky našemu hnutí i možná mé pro někoho kontroverzní osoby, ten zákon je v té fázi, ve které je, protože si asi vzpomenete, že tento zákon naše média nazývala v listopadu, v prosinci a v lednu díky návrhu pana prezidenta lex Babiš.

Já musím zásadně odmítnout tvrzení pana Okamury ohledně toho, že by naše hnutí, které je stále hnutím občanů a není klasickou politickou stranou, mělo zájem na tom, abychom drželi nějaké zvyklosti z minulosti. Já jsem od počátku při sestavování koaliční vlády byl proti politickým náměstkům. Bránil jsem se a mohu deklarovat, že Ministerstvo financí je dnes modelovým příkladem odpolitizování státní správy. Já jsem si vzal s dovolením jednu asistentku z mé firmy, která není členkou našeho hnutí, vzal jsem si jednoho absolventa práv, bývalého šéfa Všehrdu, jednoho z nejlepších absolventů za poslední léta, který mi pomáhá.

A jediný politický náměstek, kterého jsem akceptoval na třetí pokus, je politický náměstek pan Pros za ČSSD, bývalý bankéř, a pracoval v Société Générale v Paříží, takže je to odborník. Nikdo jiný tam není. Naopak na ministerstvu, když jsem přišel, tak jsme všechny ty politické nominanty vyměnili, protože oni tam byli hlavně kvůli svým zájmům. Hlavně na ekologické zakázky. To je modelový příklad. Dneska děláme soutěže pro ekologii za poloviční cenu a většinou děláme za poloviční cenu. Takže já zásadním způsobem odmítám a vůbec nechápu tu debatu politický náměstek. Všichni jsme to četli, dokonce byl titulek v Právu, že já to odmítám. Protože tam není to slovo "politický", je tam náměstek člena vlády. Já jsem říkal, mně to je jedno, jak se to jmenuje. Údajně kvůli ústavě to musí být náměstek, ale já to beru jako asistent a myslím si, že ta debata skutečně i pan prezident si myslím, že nemá pravdu v tom, že je to vlastně symbol toho, že to nechceme odpolitizovat. Já jsem to dokonce i na koalici navrhl, koaliční partneři to odmítli, tak to samozřejmě akceptuji.

Velký problém jsme měli s tou propustností. Teď o tom mluvil pan poslanec Fiala. Já nezapomenu nikdy na debatu v rámci koalice, když jsem vyslovil názor, proč například na náměstka, který má na starosti banky a kde je pan Pros, by nemohl přijít v praxi hotový bankéř. Proč máme problémy s tou propustností. Bylo mi řečeno, že lidi z byznysu kradou. Byl uveden pan Šiška, náměstek TOP 09. Toho zatkli na ministerstvu. To jsem byl tedy překvapený. Já si nemyslím, že ve státní správě by to mělo být tak, že si to tam někdo odsedí a vlastně potom díky tomu proč by nemohla být státní správa otevřená lidem, kteří pracují a jsou v jiném světě než státní správa. Bohužel státní správa není atraktivní pro tyto lidi, protože náměstek ministra bere 90 tisíc, tak to je úroveň platů středního managementu v lepších firmách. Tomu moc nerozumím a my jsme s tím měli problém a diskutovali jsme o tom. Já znovu opakuji, že odmítám tvrzení pana Okamury, že naše hnutí a že tedy my chceme tam mít i politické kolegy. Já nejsem jako předseda hnutí, skutečně nebojuji o moji pozici v rámci hnutí a nepotřebuji krmit spolustraníky a když se podíváte na všechny naše náměstky, tak většinou nemají s naším hnutím nic společného.

Ohledně rotací musím souhlasit, protože i nadnárodní firmy mají pravidlo, že šéfa nákupu je potřeba po třech letech vyměnit, protože samozřejmě korupce je nejenom ve státní správě, ale i v privátě, a ten nákupčí, když nakupuje velké věci, tak samozřejmě ten potenciál tam je, ale otázka je, co se má rotovat a skutečně by se mělo potom rotovat jen vybrané pozice, ale já se k tomu vyjadřuji asi pozdě. Já jsem to moc nesledoval, ta jednání o tom zákoně, takže já to považuji za celkem dobrý nápad. Určitě. Hlavně náš velký problém jsou desítky miliard, které dáváme za IT a ti "ajťáci" by určitě bez problému mohli například rotovat. Ale nejlepší lék je na to to, že jsme chtěli udělat centrální nákup. Ale ono to jde ztěžka, ale určitě ho chceme udělat, aby to bylo transparentní. A znovu opakuji za naše hnutí, zásadním způsobem odmítám, že my máme zájem, aby skutečně ve státní správě fungovali nějací politici. Znovu naštvu politické komentátory, ale je mi to jedno. Naše hnutí vzniklo a my jsme tu hlavně za občany, a proto se na to dívám pragmaticky a a priori neříkám, že de facto jsem tady podpořil částečně pana Fialu i pana Kalouska a beru to pragmaticky, neberu to politicky. Děkuji.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…