Babiš: Nikdy jsem s StB nespolupracoval a nikdy jsem nepodepsal žádnou spolupráci

16.09.2013 9:04

Na Andreje Babiše se objevil vykonstruovaný spis StB, spolupráci odmítá a soudí se.

Babiš: Nikdy jsem s StB nespolupracoval a nikdy jsem nepodepsal žádnou spolupráci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Na internetu se objevil svazek StB, který údajně vedla na Andreje Babiše komunistická státní bezpečnost. Andrej Babiš se nikdy písemně nezavázal ke spolupráci s bývalou Státní bezpečností, nikdy s touto organizací jako agent vědomě nespolupracoval a nikdy ani neprojevil vůli s ní spolupracovat. Proto Andrej Babiš podal žalobu k soudu v Bratislavě, kde se snaží očistit své neprávem poškozené dobré jméno. Soudní líčení začalo letos v červnu a má pokračovat 10. října.

V rámci úplné otevřenosti se Andrej Babiš rozhodl uveřejnit svoji žalobu v celém rozsahu. Ta poukazuje na to, že spis je nepravdivý, smyšlený a evidentně vykonstruovaný.

Do přímého kontaktu s bývalou Státní bezpečností se Andrej Babiš dostal přibližně třikrát v letech 1980 až 1982, kdy byl předvolán jako zaměstnanec podniku zahraničního obchodu Petrimex Bratislava. Nešlo o žádná utajená setkání, nýbrž vždy o oficiální schůzku vyžádanou ze strany bývalé StB. Tématem těchto v jistém smyslu kárných rozhovorů v žádném případě nebyla spolupráce, avšak skutečnost, že Andrej Babiš jako zaměstnanec tehdejšího podniku Petrimex Bratislava odmítal dovážet nekvalitní a nebezpečné fosfáty ze Sýrie.

„Komunistický režim mě donutil dovézt jednu loď fosfátů ze Sýrie do podniku Precheza v Přerově. Při vykládce dělníci i přes plynové masky krváceli z nosu i z uší a ovzduší v celém Přerově bylo zamořeno prachem,“ uvedl ke své údajné spolupráci s tajnou policií Andrej Babiš. Po této události komunistická StB již Andreje Babiše víckrát nekontaktovala.

Ukázalo se, že i přes to byl Andrej Babiš v archivech veden od roku 1980 jako důvěrník a od roku 1982 dokonce jako agent bývalé Státní bezpečnosti. Andrej Babiš přitom vůbec neměl povědomí o tom, že by bývalá Státní bezpečnost na něj v tomto období vedla spis důvěrníka či agenta.

„Dalo se čekat, že před volbami tento svazek, který si na mě StB bez mého vědomí vedla, někdo vytáhne. Opakuji to samé, co jsem řekl před soudem. Nikdy jsem s StB vědomě nespolupracoval, nikdy jsem nepodepsal žádnou spolupráci. Ve svazku s krycím jménem Bureš ani žádném jiném nenajdete můj podpis. Tajný policista si svazek vedl jen proto, aby vykazoval nějakou činnost,“ konstatuje Andrej Babiš.

Spis, který na Andreje Babiše vedla StB, byl vykonstruovaný a smyšlený, o čemž jasně svědčí mimo jiné tyto skutečnosti:

  • údaje ve spise jsou dodatečně napsané stejnou osobou a ve stejném čase, i když takzvaná spolupráce měla probíhat několik let a osoby, které byly odpovědné ze strany StB za vedení spisu se opakovaně vyměnily
  • takzvaná spolupráce měla probíhat (a je vykazována účtenkou z restaurace) i v době, kdy Andrej Babiš dlouhodobě pobýval jako delegát v Maroku. Mohla tak být těžko na dvou místech vzdálených od sebe několik tisíc kilometrů
  • zpráva o získání ke spolupráci je evidentně opsána z listiny z jiného staršího svazku vedeného StB na úplně jinou osobu,
  • ve spise je vykázáno zničení dokumentů, které nikdy neexistovaly
  • svazek neobsahuje nic, co by byť okrajově svědčilo o úkolování Andreje Babiše. 

reklama

autor: ANO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…