Bačíková (ODS): Ženy v politice

14.10.2017 21:13

Jaký přínos mají ženy v politice? Jsou v pořádku kvóty a pozitivní diskriminace? Na to odpovídala kandidátka č.7 za ODS v Jihomoravském kraji. Starostka obce Vacenovice Jana Bačíková.

Bačíková (ODS): Ženy v politice
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka obce Vacenovice v Jihomoravském kraji Jana Bačíková (ODS)

PATŘÍ ŽENY DO POLITIKY?

Na tento dotaz odpovídám často. Většinou se otázka točí kolem kompetentnosti žen v politice. Víte, nechápu proč se vůbec touto otázkou zabývat? Politici jsou především lidé a je neodůvodněné řešit, zda jsou muži či ženami. Nejen historie, ale i současnost ukázala, že ženy do politiky patří a jsou důležitým faktorem v politickém rozhodování. Dle mého jsou pragmatičtější, dokáží více spolupracovat, jsou důslednější, orientují se na výsledek, mají dar empatie, který dokážou využívat při řízení i rozhodování. Ženský prvek vládnutí, příměr, který je médii často propíraný, mě neuráží. Vždyť je to pravda. Jsme opravdu schopny k problémům přistupovat jinak než muži. Ve svém rozhodování uplatňujeme jiné argumenty, citové, sociální i společenské. Jsme schopny trpělivě vyjednávat a vyslechnout argumenty protistrany. Není tedy pochyb, že žena pokud chce, dokáže být kvalitní političkou.

CO ŘÍKÁTE NA KVÓTY

Kvóty jsou součástí našeho života. Tím neříkám, že je to dobře. Na mě to působí a mám dokonce dojem, že jsem i někde četla stejný názor, že kvóty jsou socialistickým návodem na řízení života ve společnosti. Skončily kvóty na cukr, máme kvóty na studijní pobyty, migrační kvóty, zabýváme se genderovými kvótami. Jedná se o kvóty z úplně rozdílných oblastí života a asi řeknete, že tyto kvóty k sobě nepatří. Ale pozor, pořád jde o regulaci, nařizování, i když v rozdílných oblastech našeho života. S politikou kvót nemohu souhlasit. Vždyť sami vidíme, že to ani pořádně nefunguje. Rozdělujeme uprchlíky podle kvót a oni, světe div se, po čase jdou někam jinam i bez kvót.

 A CO TEDY GENDEROVÉ KVÓTY

Genderové kvóty jsou nesmysl. Pořád je to jen regulace. Spousta žen je chápe spíše jako urážku. Přece nemůžeme vytvořit směrnici na zastoupení jednoho pohlaví v čemkoliv. Ač se zdá původní myšlenka dobrá a argumenty pro gender racionální: např. v politice jen 20 % žen, jiné životní zkušenosti a priority mezi muži a ženami, ve smíšených skupinách vetší efektivita a inovativnost, atd. každému odvětví lidského života se musí věnovat lidé, kteří se mu věnovat chtějí, a pohlaví by v tom nemělo hrát žádnou roli. Pokud zavedeme kvóty na počet žen v politice, na kandidátkách, ve firmách, vždy bude nad těmito ženami viset stín nejistoty. Pozitivní diskriminace je důvodem pochybností ke kompetenci pozitivně diskriminovaných. Jsem přesvědčena, že schopné ženy se dokážou prosadit samy i bez kvót. S příkladem nepůjdu daleko. Jsem již druhé volební období starostkou více jak dvoutisícové obce, místostarosta je muž, i v zastupitelstvu je většinové zastoupení mužů a přesto mé názory respektují a mám jejich podporu.  Občanská demokratická strana s kvótami nesouhlasí, přesto máme v celostátním vedení hned dvě místopředsedkyně. Já jsem předsedkyní místního sdružení, místopředsedkyní oblastního sdružení a na kandidátce do poslanecké sněmovny jsem číslo 7. A věřím, že se moje dlouholetá práce v obci odrazí nejen na výsledku ODS na Hodonínsku, ale třeba i na preferenčních hlasech, kterými může každý volič vyjádřit podporu a sympatie. Ne proto, že jsem žena, ale proto, že je za mnou a mými spolupracovníky v obci kus poctivého díla, za kterým si stojím. 

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).