Bajer (Soukromníci): Máslo nad zlato

26.09.2017 13:10

Při nákupu běžných základních potravin zjišťujeme jejich neustále narůstající cenu. Největší skok jsem ovšem zaznamenal u másla. Průměrná cena 250 gramů másla minulý týden v Česku dosáhla téměř 58 Kč, a to je nehoráznost.

Bajer (Soukromníci): Máslo nad zlato
Foto: Soukromníci
Popisek: Petr Bajer, předseda Soukromníků

V okamžiku, kdy je mléko stále na stejných nesmyslných výkupních cenách, je to podezřelé. Dřív platilo za luxus dát si na pečivo třeba kaviár. Dnes byste si stejně považovali chleba namazaného „obyčejným“ máslem. Je to vina řetězců, které nám nepřinášejí žádný ekonomický efekt, protože optimalizují ceny a peníze odvádějí tam, kde mají domovská sídla jejich zřizovatelé? Tuzemské řetězce reagují na růst cen v zahraničí a vyberou si vyšší marži i v Česku. Nebo je to nějaká hra našich velkých výrobců potravin?

Jak je možné, že tento stát, který se sešněrováním drobných podnikatelů snaží diktovat úplně vše, si není schopen pohlídat, že nám v podstatě hrozí nedostatek základních potravin. Že se vracíme do doby nedávné, kdy jsme za totality čekali na banány nebo na toaletní papír. Budeme dnes čekat ve frontě na máslo, které bude před Vánocemi stát okolo 70 korun?

Tento stát má fungovat pro nás a jeho prvotním úkolem, kromě výběru daní, by mělo být zajištění dostupnosti základních potravin pro všechny. Současnou cenu másla považuji za lichvu! Nikdo mě zatím nepřesvědčil, a ani mi nevysvětlil, proč budu muset na Vánoce zaplatit za máslo trojnásobek ceny loňského roku. Máslo ovšem nezdražuje jen v absolutních číslech, ale také v poměru k průměrné měsíční mzdě. I podle tohoto měřítka je nejdražší od roku 2000 a oproti době před deseti lety si ho průměrný Čech za svou mzdu může dovolit jen něco přes polovinu.

Ministerstvo zemědělství zahájilo kampaň na obranu českých spotřebitelů, kteří musí nakupovat méně kvalitní zboží než Němci, a to někdy ještě za vyšší cenu. Nemělo by tedy zasáhnout i proti vysoké ceně másla, která je samozřejmě o desetikorunu za čtvrt kila vyšší než u západních sousedů? Myslím si, že ministerstvo zemědělství nekoná, jak by mělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích