Balaštíková (ANO 2011): Přichází doba procitnutí?

27.11.2017 14:02

Už jste slyšeli o nízké schopnosti půdy zadržet vodu? Dnes alarmující poznání, potřeba hledání příčin a okamžitého řešení. Teprve když je nejhůř, poslechnou si rádi hlas odborníků i na ministerstvech.

Balaštíková (ANO 2011): Přichází doba procitnutí?
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Prezident F.D. Roosevelt  řekl, že „národ, který ničí půdu, ničí sebe“. U nás každý den ztrácíme 15 ha zemědělské půdy (ročně asi 5 tis.ha). Přitom asi polovina půdy je ohrožena vodní erozí a šestina je ohrožena erozí větrnou. Jak jsme se k tomu propracovali?

Evropsky motivované koncepty zemědělské výroby a pohybu zboží vedly u nás od devadesátých let k dlouhodobé destrukci produkčního zemědělství a to nejen odmítáním zemědělské velkovýroby (která se v jiných zemích naopak rozvíjela), ale vedly i k významným změnám v navazujících odvětvích včetně obchodu. Propad a změna struktury zemědělské výroby uvolnily prostor pro tolik očekávaný dovoz a současně vzrostl tlak na konkurenceschopnost zemědělské a potravinářské výroby. Ústup od živočišné výroby znamenal úbytek ploch víceletých pícnin (jetel, vojtěška) s hlubokým kořenovým systémem, nahrazení tradičních zemědělských postupů novými a nahrazování stájového hnojiva chemií. Systém dotací pak vedl ke změnám struktury zemědělské výroby a vyšším nárokům na chemické ošetřování. Environmentální péče o přírodu a zemědělství se dlouho rozvíjely bez vzájemné souvztažnosti až si začaly i tak trochu překážet. Teprve teď začaly oba rezorty spolupracovat (viz Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, doplňující Koncepci ochrany před suchem nebo Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu). Relativně krátká historická zkušenost však ukázala, že dělat zemědělství bez živočišné výroby je dnes prokázaný nesmysl.

Teprve až se opakovaně začaly projevovat klimatické změny a období přívalových dešťů střídala dlouhá období sucha, začali jsme si uvědomovat, co jsme zanedbali. Stát řešil odvádění vody z krajiny a povodně, ale neřešil sucho. Neřešil zadržení a využití vody v krajině. Nikdo to snad nevěděl? Ani výzkum?

Od devadesátých let jsme toho už zničili hodně. Při všem tom "kvaltování" si ani nevšímáme jak máme krásnou zemi s pestrou a různorodou krajinou.  Nevážíme si toho. Schopnost půdy zadržet vodu klesla na 60%. Neumíme  snad hospodařit? A proč stále zmenšujeme každý rok zemědělsky využitelnou výměru? To se musí stavět jen na úrodné půdě?

 

 

Většina zemědělských půd u nás dnes trpí nedostatkem organické hmoty. Proč? Protože za 25 let u nás poklesly stavy skotu o cca 60%,  s tím se snížila se plocha víceletých krmných pícnin a zmenšila se produkce statkových hnojiv. Stát svými dotacemi orientoval zemědělskou výrobu na produkci plodin tržních a plodin pro energetické účely. A tak ubylo organické hmoty v půdě a snížila se její retenční schopnost. A tam, kde mají jen rostlinnou výrobu dochází i utužování půdy těžkou technikou, a slámu už nezaorávají, ale prodávají.

Kdo za to může? Vlastník! Uživatel! Ale vlastník nemá vždycky možnost kontrolovat jak uživatel s půdou nakládá. A uživatel se chová tak, jak ho k užívání půdy a k produkci vede stát nastaveným systémem dotací. Uživatel nemůže produkovat něco, co neprodá! Ukazuje se, že rozhodující je a byla řídící a politická sféra. (Ano, všichni chtěli pokrok, být světoví nebo aspoň evropští. Ale dopadlo to  jako vždycky. Nějak nám schází  cíle a i ta vůle...).

Dnes víme, že potřebujeme nová pravidla, aby se změnil způsob a podmínky užívání půdy, ale i struktura a objem produkce! S obnovením živočišné výroby (dojnic s produkcí mléka) přibude statkových hnojiv a přibude ploch s víceletými pícninami a zvýší se retenční schopnost půdy. Jako doplněk k tomu pak mohou působit investice do posílení vodních zdrojů.

Obnovit původní kvalitu půdy je však běh na dlouhou trať. Teď hlavně potřebujeme člověka, který "přehodí  výhybku" a zemědělskou politiku změní. Odborníci odhadují, že k obnově kvality půdy bude třeba 30-50 let.  Škoda, že ucho politika bylo tak dlouho k radám odborníků hluché.

 

 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu