Balaštíková (ANO): Fiala v Otázkách Václava Moravce

07.12.2022 4:31

V souvislosti se změnou zákona o volbě Rady České televize jsem vyslovila názor, že by se Rada, jako zástupce veřejnosti, měla zabývat především obsahem vysílání ČT, že by měla sledovat především dramaturgii a zadávat jí cíle. Je to konec konců v souladu s platným zákonem o ČT.

Balaštíková (ANO): Fiala v Otázkách Václava Moravce
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

V té souvislosti jsem poukázala i na některá slabá místa ve vysílání ČT, a to včetně zpravodajství, jeho objektivnosti, profesionality a novinářské kvality. Z ČT se ozvali někteří redaktoři a snažili se mi kritický pohled na jejich práci vyvracet. Chtěli diskutovat o konkrétních reportážích, reportérech a chybách. Nedělní rozhovor Václava Moravce s premiérem Fialou je výmluvným příkladem problému, který mám na mysli.

Z celého průběhu je zřejmá jedna věc: pan premiér Fiala cítí, že se kolem něj rojí problémy, pochybnosti a že roste kritika, na kterou se mu těžko reaguje. Domluvil se tedy s panem Moravcem, který mu celou hodinu kladl nepříjemné otázky, aby na ně pan premiér mohl sebevědomě odpovídat. To je v krizové komunikaci jeden ze základních triků - otevřít citlivé téma a říct si k němu svou pravdu, aniž by zazněla jediná věcná námitka nebo názor opačný.

Budu konkrétní: na otázku, zda jeho vláda není vládnou odkladů vysvětlil pan premiér, že vláda včas zastropovala ceny energií, dokonce mezi prvními v EU a na úrovni, která je srovnatelná např. s Německem. Redaktor ale nenamítnul, že Španělsko, Portugalsko, Německo, Francie, Rakousko, Slovensko, Belhie a další, které jsou s námi srovnatelné, zastropovaly podstatně dříve a že jejich stropy jsou podstatně níž než ten náš.

Na otázku, jak je to s windfall daní a celoevropským zastropováním u výrobců, řekl pan premiér omletou frázi o zdanění nezasloužených mimořádných zisků, ale nikdo se ho už nezeptal, proč chce zdaňovat zisky dvakrát, proč na tom trvá, když příslušná směrnice EU to přímo zakazuje, proč do toho míchají největší české banky, které nemají s konfliktem na Ukrajině a s energetickou krizí nic společného, proč některé banky z této daně vypustili, ač jim ČNB doporučila je zahrnout, proč do toho naopak nezapojují zbrojní a další firmy, které mají z konfliktu velké a zcela mimořádné, nečekané zisky atd.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Zato zde zaznělo zcela jasně, že Andrej Babiš odmítl pozvání do této debaty s premiérem Fialou, tomu ale jaksi uklouzlo, že kdyby byl pozván Andrej Babiš, tak by se besedy s ním nezúčastnil, což trochu mění celý dojem z této informace.

Klást demonstrativně tvrdé otázky, a pak nechat premiéra, aby říkal cokoliv, aby na ty otázky ani neodpověděl, aby říkal polopravdy nebo si zcela vymýšlel, to je velmi sofistikovaná mediální kamufláž, ke které panu Moravcovi slouží veřejnoprávní obrazovka. Těžko uvěřit, že je to postoj jen jediného člověka. Nedělní diskuzi připravuje analytický tým, který má dostatek informačních zdrojů, museli by nebohého premiéra rozstřílet veřejně dostupnou argumentací.

Proč to nedělají? Protože se mohou velmi snadno schovat za analýzy a statistiky, které vždy znova dokáží, že jejich práce je objektivní a vyvážená. Pozvou-li někdy Andreje Babiše, budou ho nejspíš zpovídat z otázek kolem Čapího hnízda, připomenou, že probíhá soudní řízení, budou mu vyčítat, že jeho vláda za covidu utrácela miliardy a zvyšovala dluh. Premiéra Fialu ovšem nechají tvrdit, že jeho vláda zvládla covid, ale už mu nepřipomenou, že se stal premiérem v době, kdy covid byl vyřešen, a že v době, kdy údajně vyhazovaly miliardy, dnešní vláda byla v opozici a vyzývala k ještě větším podporám firem a obyvatel.

Ty dva pořady se ale do statistik zahrnou jako rovnocenné a budou potvrzovat, že vysílání České televize je objektivní a vyvážené. Prostě není a pan premiér nám tuto neděli opět ukázal, k jakým metodám je ochoten se snížit, aby si udržel své křeslo.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…