Balaštíková (ANO): Nevím, proč by měl stát mít pivovar…

01.02.2017 5:31

...řekl náměstek ministra financí Landa 24.1.2017 (byznys.ihned.cz). Většina z nás má představy o tom, co by jak mělo ve státě být, ale naše představy se často hodně liší.

Balaštíková (ANO): Nevím, proč by měl stát mít pivovar…
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

K diskusi je i odpověď pana náměstka Landy (MF) na otázku HN: Proč by stát neměl vlastnit firmy typu Budvar, které přinášejí do rozpočtu peníze? Když společnosti, přinášející zisk prodá, přijde o zdroj příjmů?  Jeho odpověď zněla: Ale bude mít kupní cenu.  Když v dalších odpovědích pak připustil, že stát by mohl být vlastníkem firem, vyznívá tato odpověď poněkud zmateně. 

Je totiž v rozporu se zdravým selským rozumem prodávat něco, co funguje a přináší každý rok do státního rozpočtu peníze. Dávat přednost jednorázovému příjmu a zbavit se trvalého zdroje, je prostě nesmysl. Období, kdy naše vlády státní rozpočet zbavovaly trvalých příjmů za cenu jednorázových příjmů z levného rozprodeje státního majetku, snad máme za už sebou! Naopak, je třeba, aby stát dnes uměl co nejlépe a ve prospěch příjmů státního rozpočtu využít všechny produkční kapacity, které má k dispozici a hledal také další možnosti jejich rozšíření. 

Otázka nestojí tak, že bychom neměli schopné odborníky, kteří se o hospodaření státních firem umí postarat. Musíme si odpovědět na něco jiného: jaký stát chceme? Chceme stát bohatý nebo stát, který jen vybírá daně a poplatky od svých občanů, aby sám žil?  Já chci stát bohatý. A k tomu patří, aby uměl nejen vybírat daně, ale aby také byl podnikatelem, uměl hospodařit a uměl i domácí podnikatele podporovat. Už nastal čas, abychom se začali znovu starat sami o sebe. Nečekejme až zahraniční investoři (například z Číny) koupí naše fungující podniky a budou odsávat natvořené zisky do zahraničí. Podporujme český kapitál, posilujme hospodářskou úlohu státu a nestyďme se za to! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

13:04 Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…