Balaštíková (ANO): Předvolební šermování

06.10.2017 18:26

Bouřlivá „barrandovská“ debata odhaluje, že víme co je potřeba, ale i neznalost a pokrytectví. Co dnes říkají zástupci stran a jaká stanoviska dříve podporovali? Byla to jen krátkozrakost? Připomeňme si to.

Balaštíková (ANO): Předvolební šermování
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

O tom, kam směřuje české zemědělství a o nesoběstačnosti naší země ve výrobě potravin jsem už psala. Soukupova barrandovská debata potvrdila, že o poničeném (vyluxovaném) zemědělství a navazujících oborech vlastně všichni vědí! Dokonce i Radim Fiala přijal realitu nesoběstačnosti a připomenul i vylévání mléka před Úřadem Vlády. Ale co se tenkrát stalo? Nic!! Tradiční strany, které byly u moci a rozhodovaly i o legislativě dnes žádnou odpovědnost necítí. To je však skutečné odpovědnosti před národem nezbavuje. Pro nápravu neudělali nic ani v končícím volebním období! Ano, dnes je vedou možná jiní lidé, ale historie zůstává a přetrvává i v jejich programech.

Lamentovat nad cenami másla (J.Hamáček) a říkat, že ubylo mléka, protože se zemědělcům nevyplatilo chovat dobytek na mléko – to je nekorektní politický ping-pong, zbavování se odpovědnosti a mlha pro oči voličů! Nikdo z politiků dnes už nechce se hovořit o tom, kdo a proč nastavoval takové podmínky pro zemědělce!  (Asi „neviditelná ruka trhu“ JJ!) A tím to všechno začalo! Současný systém dotací (např. platby „na plochu“) dnešní praxe potvrzuje jako skutečný historický omyl právě tak jako tržní prostředí nefungující v EU (tj. nepotvrzení teorie liberální ekonomiky v praxi). Jsme vůbec schopni nějakého řešení?

Ale zpět k debatě.  Jestliže průměrná cena kostky másla z mlékárny k obchodníkovi byla v srpnu 35 Kč (J.Faltýnek) - je to základní údaj!  Analýza ÚZEI ministerstva zemědělství k prodejním cenám másla zjistila, že 50% ceny másla jde v průměru k prodejcům, 30% k mlékárnám a 20% k zemědělcům. Už víme kde je „zakopaný pes“? Proto se celou dobu snažím o změnu! A jak se k cenám másla staví Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR)? Postupuje „vyšlapanými chodníčky“: odmítáním, nepřiznáním, nepravdami.

Prezidentka Nováková říká, že vláda nemá právo prověřovat ceny a že ta čísla jsou jenom někým odhadovaná. „Není pravda, že by se řetězce obohacovaly, že by dávaly kdovíjaké marže“ a pokračuje „data od členů SOCR (jako Tesco, Globus, Albert) ukazují, že obchodní rozpětí na máslo je 8 - 20%, neboli 14% v průměru, řekla. Obchodníci by byli blázni, kdyby si k cenám přiráželi 50%“. K Sobotkovu předvolebnímu horlení Nováková říká: „Pan premiér se bije v prsa, že zajistí nízkou cenu másla. Já můžu říci naprosto jednoznačně a otevřeně, že se mu to určitě nepovede, už tady nemáme centrální plánování a řízení“.

Pár týdnů před volbami ve snaze ukázat, že pracuje pro lidi, Sobotka vyzval ministra Pilného, aby úředníci zjistili, zda se při prodeji másla neporušuje zákon o cenách. Proč teprve teď? Vždyť již za jeho ministrování na financích měl příležitost podobnou činnost řetězců „umravnit“! O nekalých praktikách řetězců se ví již léta.  Že „hlavním predátorem na našem trhu jsou nadnárodní řetězce“ (Skála), jsou tak slova sice trefná a pravdivá, ale schází v nich kritika dlouhodobého špatného vedení naší zemědělské politiky. Debatuje se tak o věcech, které již dávno mohl řešit zákon o významné tržní síle nebo jiné legislativní normy o působnosti a pravomocech kontrolních orgánů, apod. Ale chyběla k tomu ta dnešní „předvolební vůle“!

Nezbývá než k tomu dodat: Co jste chlapci dělali doposud?  Co vlastně pro náš národ děláte? Budete tak chytří i po volbách? Nemyslím si, že jsme hloupý národ, ale připadá mi, že někteří z nás chtějí být „trochu chytřejší“ na úkor ostatních. A ti nám všem škodí.

Poznámka: Novela zákona 50/2016 k zákonu o významné tržní síle 395/2009Sb. (po změkčování pozměňovacími návrhy) byla Sněmovnou a účastníky debaty schválena takto:

ČSSD: 46 pro (J. Hamáček omluven); ANO 38 pro; KSČM 32 pro; TOP 09 23 proti (Langšádlová proti, Farský nepřihlášen); ODS 13 proti (Udženija není poslanec); KDU 12 pro; Úsvit 5 proti;  Nezařazení: 3 pro (R. Fiala se zdržel).

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…