Balaštíková (ANO): Státní úředníci

11.09.2022 9:22

Dá se celkem snadno pochopit, proč chtějí státní úředníci zvednout platy. Je však zcela nepochopitelné, že jim tato vláda ustoupila a platy jim zvedá o 10 %.

Balaštíková (ANO): Státní úředníci
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dá se celkem snadno pochopit, proč chtějí státní úředníci zvednout platy. Je však zcela nepochopitelné, že jim tato vláda ustoupila a platy jim zvedá o 10 %. Zvedá je všem lidem pod služebním zákonem, a to opravdu nejsou žádní chudáci. Také to nejsou lidé, kteří by za posledních pár let zvedli svou produktivitu o 10 %! Ještě koncem loňského roku tato vláda tvrdila, že předcházející vláda platy státních úředníků zvyšovala neúměrně a částečně je omezila. Mohla je umrazit, ale k tomu se ani tehdy neodhodlala a teď je tu toto navýšení. Bude to stát jen do konce letošního roku 1,1 miliardy. Příští rok už to budou 4 miliardy a zároveň dostanou dalších 10 % hasiči, vojáci a policisté. Zároveň se jasně ukazuje, že zeštíhlení státní správy na programu této vlády není, ba právě naopak. Přibylo ministrů ve vládě, přibylo úřadů i úředníků.

V rámci mzdových vyjednávání jsou všeobecně vnímány platy státních zaměstnanců jako kompas. Vláda, která stále přemýšlí a vysílá signály, tedy v tomto případě moc přemýšlela, ale signál vyslala silný. Při nízké nezaměstnanosti budou odboroví předáci ve výhodě a zaměstnavatelů jim budou nuceni ustupovat. Nárůst mezd o 10 % bude spíš minimum než maximum – a to se všemi z toho plynoucími důsledky: s dalším růstem inflace, snížením výkonnosti a růstem schodku státních financí.

Klíčovým slibem této vlády bylo snížení schodku veřejných financí a nezvyšování daní. Stala se z toho ale jen optická hra, ve skutečnosti vláda schodek napřed snížila (za cenu rozpočtového provizoria), a pak opět rychle zvýšila (kvůli uprchlíkům z Ukrajiny) a nyní slibuje a slibuje další podpory v energetické krizi, takže nejspíš přijde s dalším zvýšením. Pokud chtěla šetřit, kde jinde to mohla předvést než na platech státních úředníků. Takovou sílu ale tato vláda nemá. 

Převzato z profilu političky.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…