Balcarová (Piráti): Česká republika v ochraně životního prostředí zaostává

13.12.2019 11:32

Komentář Dany Balcarové

Balcarová (Piráti): Česká republika v ochraně životního prostředí zaostává
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Vláda projednala Zprávu o životním prostředí České republiky za rok 2018. Ta ukázala, že je stav životního prostředí v Česku na špatné úrovni a Česká republika zaostává v ochraně přírody a krajiny. Ve zprávě jsem nalezla hned několik závěrů, které neodpovídají skutečnému stavu životního prostředí v Česku. Zpráva poskytuje nepřesné informace, a to například v oblasti odpadového hospodářství, vypouštění emisí do ovzduší nebo rozvoji domácích obnovitelných zdrojů energie.

Už více než rok čekáme na novou legislativu, která by podpořila cirkulární ekonomiku. Zásadní je, co se s odpady stane poté, co je domácnosti vytřídí. Zde Česká republika výrazně zaostává. Ve Zprávě o životním prostředí se můžeme dočíst, že nakládání s komunálními odpady není zcela uspokojivé. Situace je ale mnohem horší, protože Česká republika se v recyklaci zastavila daleko pod průměrem EU. Podobně jako v odpadovém hospodářství se ani v energetice nedaří bránit plýtvání a je patrný neustálý nárůst spotřeby energie v Česku. Dostupná čísla ukazují stagnaci rozvoje obnovitelných zdrojů energie v posledních šesti letech.

Dále zpráva uvádí, že emise skleníkových plynů v ČR i přes růst HDP poklesly. Nicméně jde o úspěch devadesátých let, od roku 2010 emise neklesají a v posledních pěti letech naopak mírně rostly. Fakt, že emise neklesají, je opravdu špatná zpráva. Nechápu, jak ministr Richard Brabec, ministr Karel Havlíček i pan premiér Andrej Babiš mohou tvrdit, že Česká republika plní Pařížskou dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.