Balcarová (Piráti): Liknavost při plnění plánů na omezení světelného smogu ohrožuje zdraví občanů

12.01.2019 20:53

Vláda ČR na mimořádné páteční schůzi hodnotila plnění úkolů pro omezení světelného znečištění. Podle plánu z března roku 2018 dostaly konkrétní úkoly Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví. Ne všechny rezorty však k plnění úkolů přistupují svědomitě.

Balcarová (Piráti): Liknavost při plnění plánů na omezení světelného smogu ohrožuje zdraví občanů
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Ministerstvo zdravotnictví za uplynulou dobu nepřišlo ani s návrhem, který by stanovil podmínky ochrany zdraví v souvislosti se světelným smogem. A Ministerstvo pro místní rozvoj, které mělo navrhnout technické požadavky na stavby, rozhodlo, že příslušnou vyhlášku změní až v souvislosti se změnou stavebního zákona, jehož paragrafované znění chce předložit až v srpnu 2021. Řešení světelného znečištění se tak odsouvá takřka na neurčito.

Světelné znečištění narušuje jak spánkový rytmus, a tím i lidské zdraví, tak i přirozený přírodní ekosystém. Zdrojem světelného znečištění jsou jak lampy veřejného osvětlení, tak světelné reklamy, poutače, ale i doprava a další zdroje nadbytečného světla. Proto požaduji podniknutí konkrétních kroků proti světelnému smogu. Odkládání řešení tohoto problému totiž znamená jen další ohrožování zdraví občanů i našeho přírodního bohatství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…