Balcarová (Piráti): S klimatickou změnou musíme bojovat na všech úrovních politiky

19.09.2022 10:46

Minulý týden probíhala napříč celou Českou republikou akce Týden pro klima. Na probíhající klimatickou změnu se upozorňuje již roky, ale reálně jsme jako společnost neudělali dost.

Balcarová (Piráti): S klimatickou změnou musíme bojovat na všech úrovních politiky
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Dosavadní úsilí ještě k tomu narušila energetická krize posílená invazí Putina na Ukrajinu. Některé věci jako jednotlivci ovlivnit nemůžeme, pořád máme ale dost velký prostor k tomu, abychom zlepšovali věci v našem bezprostředním okolí. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Setkávám se s řadou občanů, kteří pomáhají ve svém okolí, jednám se zástupci organizací, které mají pozitivní vliv na naši přírodu a vím, jak veškeré tyto aktivity propojit na úrovni obcí a krajů a jak tyto změny iniciovat i legislativně. V tom chci navázat na práci, kterou jsem započala už v roce 2017 jako poslankyně a předsedkyně Výboru pro životní prostředí v letech 2017-2021. Nestačí jen plány a strategie. Konkrétní opatření musíme realizovat.

Energetická krize zcela ovládla mediální prostor. Naléhavé volání po boji proti změnám klimatu spojené s ničivým požárem v Hřensku ustalo. Ba co víc, stále častěji se objevují hlasy, které z energetické krize obviňují právě plány klimatické neutrality. Energetickou krizi v tomto rozsahu způsobila agrese Putinova režimu na Ukrajině. A v druhé řadě situaci komplikují právě projevy klimatické změny, nikoliv snahy o ochranu klimatu. Celou situaci dlouhodobě zhoršovala i neochota minulých vlád modernizovat naši energetiku, omezit plýtvání energiemi a významně podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů. Odpovědí není oddělené řešení otázek energie, inovací, sociálních dopadů a mezinárodní a bezpečnostní politiky, ale naopak koordinace a provázanost těchto opatření.

Elektrické energie je nedostatek. Na vině jsou i rozsáhlá sucha – ta ve Francii vyřadila z provozu část jaderných elektráren a vodních elektráren, v Norsku dokonce podstatnou část elektráren vodních. V souvislosti se změnou klimatu dochází i k takzvaným větrným suchům, což znamená problém pro produkci elektřiny z větrných parků. Budeme-li ustupovat z našich klimatických cílů, ať již návratem k fosilním palivům, či zrušením emisních povolenek, jen tím prohloubíme naše dlouhodobé problémy, stejně jako závislost na Rusku.

Komunitní energetika může být jednou z cest, jak levně a udržitelně produkovat elektrickou energii a jak si zachovat soběstačnost. Proto jsem v květnu 2021 podala návrh, který by tuto možnost produkce energie zavedl i do zákona o podporovaných zdrojích energie. Bohužel Sněmovna tehdy můj návrh zamítla.

S radostí jsem se podílela na aktivitách Pracovní skupiny pro klima na P6, kterou zřídila Rada městské části Prahy 6. Ve skupině jsme probírali nejen strategii, ale i konkrétní projekty. Šlo především o úsporná opatření na budovách v majetku MČ a také o podporu instalace obnovitelných zdrojů energie na budovách v majetku Prahy 6, jako jsou bytové domy, školy a školky.

Na vybraných objektech by mělo dojít k realizaci pilotní instalace fotovoltaických systémů. Město chce využít celého jejich potenciálu. Navrhla jsem proto také zapracovat do doporučení možnost zapojení soukromých vlastníků nemovitostí na Praze 6 s vhodnými střechami pro instalaci fotovoltaických panelů.

Přímý dopad na ochranu klimatu měla další plánovaná opatření jako rozvoj modrozelené infrastruktury (například zelené střechy, zelené stěny, účelné zachytávání dešťové vody atd.) a využití bioodpadu. Pracovní skupina pro klima na Praze 6 bohužel zanikla poté, co její doporučení přijala Rada Prahy 6 a poté Zastupitelstvo. Budu proto usilovat, společně s Piráty z Prahy 6, o obnovení práce skupiny hned po volbách ať už z pozice senátorky nebo občanky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…