Balcarová (Piráti): Za každý den nezákonné těžby zaplatí Polsko půl milionu eur

21.09.2021 17:36

Evropský soudní dvůr konečně vydal rozhodnutí o udělení sankcí pro Polsko za pokračující těžbu v dole Turów ve výši 500 000 eur za den, dokud nebude těžba zastavena.

Balcarová (Piráti): Za každý den nezákonné těžby zaplatí Polsko půl milionu eur
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Částka by měla zajistit, že bude polská strana motivována uzavřít dohodu s Českem a zastavit okamžitě nelegální těžbu v dole Turów. 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Věřím, že tato částka vytvoří na polskou stranu dostatečný tlak při vyjednávání dohody s českou stranou. Dohoda by měla zajistit důslednou ochranu životního prostředí a zamezit úbytku vody na české straně, který již dnes odpovídá původně odhadovanému stavu k roku 2044, a také zabránit ohrožování zdraví českých občanů.

Soudní dvůr Evropské unie již dříve konstatoval, že v důsledku těžby bezprostředně hrozí na českém území nevratné škody na životním prostředí a lidském zdraví. Proto nařídil okamžité přerušení těžby, aby k těmto škodám nedošlo. To, že Evropský soudní dvůr nakonec udělil takto vysokou pokutu, poukazuje na závažnost problému a potřebu rychlého vyřešení celé kauzy.

Polsko by dále mělo představit návrh opatření, která prokazatelně ochrání českou krajinu a zabrání dalšímu klesání hladin spodních vod. České Ministerstvo životního prostředí by se nyní mělo soustředit také na vytvoření strategie a podkladů pro případ, že i přes stanovení sankcí k uzavření dohody s Polskem nedojde, a využít k tomu evropskou směrnici řešící odpovědnost za škody na životním prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…