Bartoš (Piráti): Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby

06.09.2019 11:49

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému předsedá Ivan Bartoš, jednomyslně podpořil zákon o právu na digitální služby. Ten má občanům garantovat právo do pěti let od jeho schválení požadovat od státu veškerou komunikaci elektronicky.

Bartoš (Piráti): Garanční výbor podpořil zákon o právu na digitální služby
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Návrh zapadá do celkové vládní koncepce Digitální Česko a je pod ním podepsáno 137 poslanců. Na přípravě zákona se podíleli experti všech politických stran, zástupci ICT Unie i vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Návrh zákona podpořili také ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

„Je to bezpochyby revoluční legislativa, která dává záruku, že k digitalizaci skutečně dojde. Jeho realizace přinese občanům potřebný komfort, na který jsou zvyklí z komerčních služeb, jako je například elektronické bankovnictví, nákup letenek, nakupování online. Navíc je legislativa velmi oceňována i mezi úředníky státního aparátu napříč resorty. Pozitivní je také to, že do budoucna přinese úspory v nákladech na fungování státní správy - ve vyřizování agendy, která doposud probíhá výhradně na úřadě u okénka. Tato možnost bude lidem samozřejmě nadále zachována, ale nově budou mít možnost plnohodnotně využít právě digitální obsloužení,” komentuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Zákon o právu na digitální službu je zastřešující zákon a velký krok vpřed. Nesmíme však zapomínat ani na další eGovernment zákony, které poslanecká skupina předložila - digitální technická mapa, využití bankovních identit v kontaktu se státem či založení firmy za jeden den. Tyto zákony dohromady určí zcela nové mantinely a mají potenciál rozhýbat ztuhlý eGovernment v Česku,” dodává předseda Výboru pro eGovernment Ondřej Profant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…